ENGLISH 99202133 accese din 01.01.2002      
HOME

LEGISLATIE
LEGISLATIE LA ZI
ACCES GRATUIT

DICTIONAR JURIDIC

CONSILIER
Juridic
Contabil
Asoc. Proprietari
CAEN
COR
BAROURI
CURTI DE APEL
JUDECATORII
TRIBUNALE

ASTROLOGIE
HOROSCOP
ZODIAC
ASTROGRAMA
BIORITM
NUMEROLOGIE
RUNE
TAROT
DICTIONAR NUME

PROFESIONISTI
ARHITECTI
ASOCIATII
AVOCATI
CONSILIERI JUR.
CONTABILI
DETECTIVI
PARTICULARI

EXECUTORI
LICHIDATORI
NOTARI
TRADUCATORI

ECONOMIE
BANCI
CASE DE SCHIMB
FIRME ROMANESTI
FONDURI MUTUALE
METALE

PRESA
ZIARE
ULTIMELE STIRI
HOP si VOI !
SCRIETI AICI !
HOP si EU

ARHITECTURA
ARHITECTURA
U.A.R.
PAGINI WEB

DIVERSE
JOCURI
GLUME
DSCLEX PORTAL

E-MAIL
 PRESA
 ZIARE
 ULTIMELE STIRI
 HOP si EU !
 HOP si VOI !
 SCRIETI AICI !

Din 2001-07-04
Titlul : O alta COLECTIVIZARE ??? (1)
Vorbe de claca de Dicu-SAva Cristian
Sa revenim la .... OILE noasrte !

In principiu 99% dintre dumneavoastra, stimati navigatori in Internet, nu stiti ce este aceea o "EXPLOATATIE AGRICOLA" !!! Din acest motiv Guvernul a hotarat ca este necesar sa ne ofere o lege clara si pertinenta in care chiar de la inceput sa ne explice cum se face ca 2+2=4. Prin urmare legea find "domeniu public" imi voi permite sa citez in extenso pentru a nu crea confuzii.

"Exploatatiile agricole sunt forme complexe de organizare a proprietătii, prin care se pun în valoare pământul, animalele si celelalte mijloace de productie, interconectate într-un sistem unitar, în vederea executării de lucrări, prestării de servicii si obtinerii eficiente de produse agricole."

Adevarul este ca in general totul este complex, iar pentru unii dintre legiuitorii nostrii chiar prea complex, din moment ce trebuie sa ni se explice ca o "Exploatatie agricola" are ca obiect de activitate obtinerea de produse agricole.
Din pacate lucrurile nu se opresc aici. In mintea acestor domni obtinerea de produse agricole nu se poate face decat in "forme complexe de organizare a proprietatii".
Si nu oricum ci numai "interconectate" in SISTEM UNITAR. Din pacate aici intervine o lacuna majora in textul legislativ. Sistemul nu este definit!
Sau nu s-a dorit definirea lui, intrucat pentru noi, muritorii de rand, sistemele "UNITARE" ne duc cu gandul la ....CAP...IAS etc. Dupa ce suntem ametiti nitel cu modul de diferentiere a "Exploatatiilor agricole", adica ni se explica ca difera in funtie de "MARIME" sau de NATURA ACTIVITATII", se strecoara Art. 4.
Cine a reusit sa se enerveze citind primele randuri si a sarit 5 randuri mai jos, poate, poate, o gasi ceva interesant, a ratat deja esenta legii:

"Exploatatiile agricole vor fi conduse si administrate de specialisti acreditati de Ministerul Agriculturii, Alimentatiei si Pădurilor, la propunerea organelor de specialitate de la nivelul judetelor si al municipiului Bucuresti."
Aici, in sfarsit, descoperim cum, de ce, pentru ce, pentru cine, in ce fel, adica esenta, sopul, si tot ce mai vreti dumneavoastra despre aceasta lege.
Cu alte cuvinte NU PROPRIETARUL sau proprietarii pamantului, animalelor, si a mijloacelor de productie aleg si desemneaza DIRECTORII si ADMINISTRATORII bunurilor aflate in PROPRIETATE sau arendate, ci........ Ministerul Agriculturii. Si nu pe oricine ci pe cei "ACREDITATI". Ramane de vazut in normele metodologice in "ce" va consta acreditarea!
Nici macar nu mai avem dreptul de a alege din 100, 1000 de "EXPERTI" propusi, pe cel care ...va conduce destinele...... "Specialistii" vor conduce...la propunerea Organelor de specialitate. (iar organe? m-am cam saturat de felu' asta ce ni s-a servit 50 de ani) In concluzie, urmeaza sa ni se vare pe gat "Specialistul" ce a condus 50 de ani agricultura Socialist - Comunista, spre marete culmi de glorie si productivitate,....din biroul de la Directia Agricola sau din Minister si nu a mai vazut tarlaua de 25 de ani. Poate ne spune stimabilul domn IORGOVAN, parintele Constitutiei Romane, ce articol din acest minunat act fundamental al Natiunii Romane, permite incalcarea dreptului de libera dispunere in ceea ce priveste proprietatea. Daca aberatiile s-ar opri aici, am stuchi probabil in san, spunand " 'ptiu drace" si am zice: las' ca gasesc eu o "portita" trei randuri mai jos.
Si ajungem la "Dimensiunile Exploatatilor" !
"Mai" frati Romani, care "aveti" 15 (cincisprezece) vaci de lapte... sa sti ca "sunteti" "exploatatie agricola" adica o" forma complexa", "interconectata intr-un sistem unitar", si .......... trebuie sa va "bagati" in casa un domn specialist. NU glumesc de loc ! Acelasi lucru e valabil si pentru cel "care are" 50 stupi sau 0,5 ha de sere sau solarii. Daca va mai ramane ceva sau nu (bani, produse) dupa ce va achitati obligatiile fata de "specialist" este treaba dumneavoastra si nu a Ministrului. Daca Ministerul isi inchipuie ca sunt multi "boi" apartinatori de "septelul" din Romania, este strict o problema de incapacitate a biroului sau de statistica, veti spune dumneavoastra zambind.
O sa va inghete insa zambelul pe buze citind randul urmator:

"Exploatatiile agricole înfiintate cu respectarea dimensiunilor minime, prevăzute la alin. (1), VOR beneficia de facilităti financiare, similare celor practicate în statele Uniunii Europene."
Deci ca sa "beneficiezi" de "facilitati similare", ..... trebuie sa angajezi omu' Ministerului si sa te si incadrezi in "dimensiuni", alfel ..mai rabda Ioane ca tot rabzi de 50 de ani ! Ca sa nu mai vorbim ca stie Ion ce facilitati are taranul European cum stiu eu cate alunite are Elisabeta a Angliei pe ....(pardon, sa nu derapam in vulgaritati,... pe cine intereseaza cate alunite are madam Elisabeta?) Interesant este cine va acorda aceste "facilitati similare" intrucat cateva randuri mai jos se subliniaza ca:

"Producătorii agricoli care detin sau administrează exploatatii agricole, dimensionate potrivit art. 5 alin. (1), POT beneficia de sprijinul direct al statului prin acordarea de subventii pe produs...."

Adica nimic nou din punct de vedere al obligatiilor pe care si le asuma statul fata de taranul roman, ... ele sunt in permanenta reducere, cel putin din punct de vedere a gramaticii limbii romane. "POT" se refera la o posibilitate in contextul legii si nu la o obligatie. Pot sa primesc daca "vor muschii lor" intrucat nu "trebuie" sa imi dea si nici nu sunt "obligati".
In consecinta VOM beneficia de "facilitati similare" pe care nu stim cine le va furniza, si PUTEM beneficia de subventii daca.... Actu' normativ nu uita nici pe cei care nu pot sau nu VOR sa devina "Exploatatiunile agricole" ale "Romaniei de Maine".
Ei sunt "exploatatii agricole familiale". Si ia ghiciti ce mare favor li se face? Ele "POT fi stimulate pentru practicarea agriculturii ECOLOGICE, prin acordarea de facilităti financiare SUPLIMENTARE, stabilite prin LEGI SPECIALE".
Ca sa rezumam,... nu ma incadrez,... sunt: "familiale", deci IOC facilitati "similare" sau "subventii", in schimb am DREPTUL sa practic o agricultura ECOLOGICA !!! Chestie la care "exploatatile agricole" nu au nici obligatii, nici drepturi, ecologia e numai pentru .....Ion si ale lui 3 vaci.
Cineva are impresia ca imbecilitatea noastra merge atat de departe incat nu stim cate miliarde de dolari se investesc in strainatate, in cercetare si productie, pentru "chestiile astea ecologice", sau ca nu stim ce e aia AGRICULTURA ECOLOGICA, si care e rentabilitatea ei.
Sau poate tocmai de aia trebuie ION sa practice AGRICULTURA ECOLOGICA, ca sa nu foloseasca ingrasaminte chimice, substante contra daunatorilor, si sa dea faliment in trei luni de zile.
Stimati domni legiuitori, CARNEA de VITA ECOLOGICA este in statele occidentale de 10 ori mai scumpa decat carnea obtinuta in conditii normale.
Cati romani trebuie sa cumpere carne ECOLOGICA cu 1 MILION kilogramul in loc de circa 100.000, in asa fel incat sa poata "IONII" nostrii sa faca agricultura ECOLOGICA???
Si mai ales dupa care norme metodologice? Cele prevazute a aparea in 45 de zile de la emiterea OUG. Nr. 34./17 aprilie 2000 privind produsele agroalimentare ecologice ? Suntem in Iulie 2001 si eu nu le-am vazut. Si care sunt ma rog ajutoarele oferite de statul roman pentru trecerea la productia ecologica ? Ajutoarele necesare perioadei de 2-3 ani, pana cand un teren agricol se converteste din "normal" adica intoxicat cu ingrasaminte si pesticide, in unul ecologic.
"Durată perioadei de conversie va fi de:
- 2 ani pentru culturile de câmp anuale;
- 3 ani pentru culturile perene si plantatii;"


Rezulta din textul "legii" ca pe langa NIMIC taranul roman POATE fi stimulat "pentru practicarea agriculturii ecologice, prin acordarea de facilităti financiare SUPLIMENTARE, stabilite prin legi SPECIALE"
Pana una alta nu am inteles care sunt facilitatile NORMALE, pentru taranul roman, potrivit acestei legi, si nu am cunostinta de ceva legi SPECIALE, sau norme pentru practicarea agriculturii ecologice. Iar asa cum ne-am obisnuit ca merg lucrurile pe plaiurile mioritice nici nu o sa avem prea curand asemenea legi.

Capitolul V al legii este insa punctul culminant. Nu numai ca Ministerul agriculturii ne "directioneaza" si "administreaza" prin oamenii sai bagati in casa noastra, dar ne si organizeaza si CORELEAZA! Prin studii si proiecte privind organizarea teritoriului "exploatatiei agricole" si prin:

"corelarea dezvoltării agriculturii din zonă cu celelalte activităti economice si sociale, care să conducă la cresterea productiei agricole si la exploatarea în ansamblu a teritoriului"
Daca nu ati inteles inca unde bate chestia asta am sa incerc sa va explic eu. O sa ne spuna Ministerul ce, unde si pe cate hectare trebuie sa cultivam sau ce vite sa crestem ca sa pasim pe calea cresterii productiei agricole si adezvoltarii multilaterale.
"Organizarea terenului arabil constă în amplasarea categoriei de folosintă prin stabilirea perimetrelor exploatatiilor, rational amplasate si delimitate, stabilirea asolamentelor în functie de fertilitatea terenului arabil, conditiile de relief, tipurile de culturi etc."

Adica domnule proprietar de drept stai matale acasa la o cafeluta cu nevasta ca "ne ocupam noi de tot", si vezi tu la urma daca iti mai ramane ceva de bagat in buzunar in urma exploatarii stiintifice pe care ti-o vor "organiza" stimabilii.
Din ce text de lege comunista a fost copiata toata frazeologia asta ma depaseste si poate ne lumineaza domnii avocati sau juristi care au apucat sa practice si pe vremea aceea.
Din pacate lucrurile nu se opresc nici macar aici: "În bugetul de stat se vor prevedea, anual, cheltuielile necesare finantării actiunilor prevăzute în prezenta ordonantă de urgentă."

Adica nu numai ca suntem deposedati de dreptul de a decide in privinta managementului proprietatii, daca vrem sa fim "exploatatie agricola", dar se merge si mai departe, prin a se baga mana in buzunarul statului, adica al tuturor contribuabililor, adica al nostru, pentru realizarea acestei "actiuni".
Si repede: in 30 de zile Ministerul trebuie sa scoata nu numai normele metodologice de aplicare a prezentei ci si normele de intocmire a proiectelor de organizare a teritoriului exploatatiilor agricole.
Cineva ori e incapatanat ori disperat. Ideea agriculturii centralizate si dirijate stapaneste de multi ani mintile unor luminati conducatori ai Romaniei.
Cu trecerea timpului IAS-urile ori au fost falimentate de acesti "specialisti" ori au murit de moarte buna, la fel ca si "statiunile" de cercetari sau fermele speciale.
Posturile grase de unde se putea "ciuguli" nelimitat s-au imputinat nepermis de mult in ultima vreme.
Romanu' in "prostia " lui nu mai vrea sa creada in gogorita cu "criza de grau" din fiecare an si in importurile pe care statul "trebuie" sa le faca ca sa ne asigure painea cea de toate zilele.
Mai ales ca am vazut cu totii cat grau a cumparat Statu' de la taranu' roman !
Este notorie vehementa unui parlamentar roman, - schimbator de partide precum noi de batiste si atat de specialist in "grane" incat a facut si puscarie pe vremea "Impuscatului" - in a combate orice lege ce ar fi adus atingere agriculturii de stat centraliste.
De la o unitate controlata direct de stat sau prin interpusii acestuia se poate suge in alte conditii decat de la un particular.
Iar in conditiile in care taranu' nu mai vrea sa vanda la preturile "dictate" de diversi misiti si da graul la .... porci, trebuia gasita o metoda prin care sa se poate mulge corespunzator pe, si de la toata lumea.
Cine nu e cu noi, adica cine nu se pune capra, "CIUCIU" subventii, ajutoare, etc, etc. Si chiar daca te "PUI",.... ce o sa iti mai ramana de pe urma exploatarii rationale si stiintifice e alta chestie, ca si aceea cu "Alimentatia rationala" a unui celebru personaj ceausist care mai face valuri si acuma.

Concluzia e clara:
- fondurile multe sau putine, interne sau externe, vor fi directionate numai catre "exploatatiile agricole" (ale celor "alesi" ?);
- vor fi plasati in niste posturi fosilele, inca utile guvernarii, de pe la diversele Directii Agricole ce isi reduc personalul;
- vor fi total controlati intreprinzatorii particulari din agricultura ce nu se pot lipsi de "sub-ventii";
- "administratorii" numiti de Minister nu vor discuta preturile "stabilite" pentru achizitii de produse agricole;
- intreprinzatorul agricol care accepta aceste conditii nu va mai putea cultiva ce este rentabil pentru el ci ce i se ordona.

Ca pasim cu dreptul in EUROPA e cert ! Ramane de vazut in care EUROPA, cea de (V)ESTE sau cea care a (F)OST?

Monitorul Oficial 352 >>>
PARTENERII NOSTRI
Horoscop Februarie
Horoscop European 2023
Anul Iepurelui de Apa
farmec.ro - Livr?m frumuse?e!

DscLex Promote
Buletinul Legislativ apare din anul 1998. In acest moment el este cotidian, si are 681 de abonati.
Este momentul sa va abonati si dumneavoastra.
Vreau Abonament
Te-ai Jucat Azi ?
Imagini din Satelit
Meteo la Bucuresti
Meteo in Romania

Copyright 1998-2015 DSC.NET   All rights reserved.