ENGLISH 99202195 accese din 01.01.2002      
HOME

LEGISLATIE
LEGISLATIE LA ZI
ACCES GRATUIT

DICTIONAR JURIDIC

CONSILIER
Juridic
Contabil
Asoc. Proprietari
CAEN
COR
BAROURI
CURTI DE APEL
JUDECATORII
TRIBUNALE

ASTROLOGIE
HOROSCOP
ZODIAC
ASTROGRAMA
BIORITM
NUMEROLOGIE
RUNE
TAROT
DICTIONAR NUME

PROFESIONISTI
ARHITECTI
ASOCIATII
AVOCATI
CONSILIERI JUR.
CONTABILI
DETECTIVI
PARTICULARI

EXECUTORI
LICHIDATORI
NOTARI
TRADUCATORI

ECONOMIE
BANCI
CASE DE SCHIMB
FIRME ROMANESTI
FONDURI MUTUALE
METALE

PRESA
ZIARE
ULTIMELE STIRI
HOP si VOI !
SCRIETI AICI !
HOP si EU

ARHITECTURA
ARHITECTURA
U.A.R.
PAGINI WEB

DIVERSE
JOCURI
GLUME
DSCLEX PORTAL

E-MAIL
 PRESA
 ZIARE
 ULTIMELE STIRI
 HOP si EU !
 HOP si VOI !
 SCRIETI AICI !

Din 2007-05-09
Titlul : Mircea, Baiazid si valurile Marii Negre
Vorbe de claca de Dicu-Sava CristianLui Mircea i se zice "cel Batrin" fiindca dupa el au mai fost alti domnitori Mircea, iar cronicarii, referindu-se la Mircea, cel din veacurile trecute, au folosit termenul de "cel Batrin" in intelesul de "cel Vechi". La data bataliei de la Rovine, Mircea care a domnit 32 de ani, cu o intrerupere de 2 ani, era inca tinar.

Batalia de la Rovine are loc, dupa o sursa sirbeasca tirzie, la 24 oct. 1394, dupa o sursa bizantina mai de incredere la 17 mai 1395.
Dupa o sursa recent descoperita ambele date sunt valide si au avut loc doua batalii. Prima e probabil marea batalie de la Rovine, unde Baiazid Yilderim (invingatorul de la Kosovo) - apropo intrebati un turc din zilele noastre cine a fost Baiazid si spuneti-mi si mie daca gasiti vreunul care sa stie - este oprit de Mircea intr-o batalie atit de singeroasa incit "riul curgea rosu de singe" (dupa o cronica bulgareasca).

Veacul al XIV, este veacul in care sirbii ajung la maximul de putere in timpul lui Stefan Dusan, care cucereste Macedonia, Albania, nordul Greciei si avea amibitia de a cuceri Constantinopolul si de a se numi imparat. Dupa moartea lui (1355), regatul se slabeste fiind impartit de fii sai in principate conduse fiecare de catre un despot. La 20 iunie 1389 are loc marea batalie de la Kossovopolje (Cimpul Mierlelor), unde turcii ii inving pe sirbi, desi atit Murat cit si regele Lazar cad in lupta. De aici incepe cucerirea Serbiei de catre turci. De aici incolo sirbul jura credinta otomanului si va lupta din acest moment alaturi de el. Marco Kraljevici ("fiu de crai") este eroul poeziilor populare sirbesti, fiul lui Lazar cel omorit de turci, care ii jura credinta sultanului si moare eroic in batalia de la Rovine luptind de partea otomanilor impotriva vlahilor.

Ne reintoarcem asadar la batalia de la Rovine, unde dupa infringerea din toamna, turcii revin in primavara si il inving pe Mircea desi acesta este ajutat de regele Sigismund al Ungariei. Sultanul il lasa in scaun pe Vladislav, var al lui Mircea. Mircea ramine totusi in tara si 2 ani mai tirziu participa la cruciada de la Nicopole cu un corp de 3000 de calareti. La Nicopole, regele Ungariei, devenit intre timp imparat primeste sprijinul Occidentului, chiar si de la cel mai puternic senior al Occidentului, fiul ducelui Burgundiei (care poseda si Flandra, adica Blegia de azi, pe atunci). Trufasii cavaleri apuseni nu l-au ascultat pe Mircea, care nu mai era domnitor si le recomandase atacul pe flancuri cu cavaleria usoara, tehnica de deschidere a bataliilor folosita de vlahi, mostenita de la cumani, si au preferat atacul frontal al cavaleriei grele, fiind distrusi de pedestrasii si arcasii otomani.
Esecul catastrofal al cruciadei a descurajat alte incercari ale Occidentului de a veni in ajutorul tarilor crestine din aceasta parte a Europei.

Norocul tarilor romane a fost aparitia lui Timur Lenk, care i-a dovedit lui Baiazid ca nu e invincibil si dupa o inclestare de sute de mii de oameni undeva pe linga Ankara de azi, Baiazid e luat prizonier si va trai ultimii 2 ani din viata intr-o cusca. Am amintit de episodul asta pentru a sublinia ca batalionul de garda al lui Baiazid era format din cavaleri sirbi !

Mircea isi redobindeste tronul cu ajutorul regelui Ungariei profitind de cearta pentru tron intre urmasii lui Baiazid.
Mircea il va sprijini pe Musa, care va domni citiva ani la Adrianopol, deoarece se pare erau intr-un fel rude!
Mama lui Musa era fica regelui sirb Lazar, iar Mircea era nepotul lui Lazar pe linie materna.
In 1417, fratele lui Musa, Mehmet I, ajunge la tron si Mircea pierde Dobrogea.

De ce toata aceasta incursiune in istorie ?
Asa ... ca sa intelegem, poate, de ce in zilele noastre ii iubim pe americani, ii cocolosim pe maghiari si ii zgandarim pe rusi.
Mai ales ca pe TVR1 au inceput sa ruleze niste documentare foarte interesante si foarte anti-rusesti, in care chiar si Putin este prezentat in postura de acuzat pentru spalare de bani si partas la o gaura de 880 milioane de dolari.
PARTENERII NOSTRI
Horoscop Februarie
Horoscop European 2023
Anul Iepurelui de Apa
farmec.ro - Livr?m frumuse?e!

DscLex Promote
Buletinul Legislativ apare din anul 1998. In acest moment el este cotidian, si are 681 de abonati.
Este momentul sa va abonati si dumneavoastra.
Vreau Abonament
Te-ai Jucat Azi ?
Imagini din Satelit
Meteo la Bucuresti
Meteo in Romania

Copyright 1998-2015 DSC.NET   All rights reserved.