MONITORUL OFICIAL AL ROMÂNIEI
P A R T E A I
Anul 184 (XXVIII) - Nr. 615 LEGI, DECRETE, HOTĂRÂRI ŞI ALTE ACTE Joi, 11 august 2016
SUMAR
DECIZII ALE CURŢII CONSTITUŢIONALE
Decizia nr. 304 din 12 mai 2016 referitoare la excepţia de neconstituţionalitate a prevederilor art. 111 alin. (3) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice
HOTĂRÂRI ALE GUVERNULUI ROMÂNIEI
557. - Hotărâre privind managementul tipurilor de risc
ACTE ALE ORGANELOR DE SPECIALITATE ALE ADMINISTRAŢIEI PUBLICE CENTRALE
80. - Ordin al preşedintelui Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor pentru modificarea şi completarea Normei sanitare veterinare şi pentru siguranţa alimentelor privind autorizarea laboratoarelor în care se desfăşoară activităţi supuse supravegherii şi controlului sanitar-veterinar şi pentru siguranţa alimentelor, aprobată prin Ordinul preşedintelui Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor nr. 114/2013
DECIZII ALE CURŢII CONSTITUŢIONALE
CURTEA CONSTITUŢIONALĂ
din 12 mai 2016
referitoare la excepţia de neconstituţionalitate a prevederilor art. 111 alin. (3) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice
Augustin Zegrean - preşedinte
Valer Dorneanu - judecător
Mircea Ştefan Minea - judecător
Daniel Marius Morar - judecător
Mona-Maria Pivniceru - judecător
Puskás Valentin Zoltán - judecător
Simona-Maya Teodoroiu - judecător
Tudorel Toader - judecător
Simina Popescu - magistrat-asistent
Cu participarea reprezentantului Ministerului Public, procuror Iuliana Nedelcu.
1. Pe rol se află soluţionarea excepţiei de neconstituţionalitate a prevederilor art. 111 alin. (3) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice, excepţie ridicată de Aurelian-Dorin Zah în Dosarul nr. 2.667/337/2015 al Judecătoriei Zalău şi care formează obiectul Dosarului nr. 1.255D/2015 al Curţii Constituţionale.
2. La apelul nominal lipsesc părţile, faţă de care procedura de citare este legal îndeplinită.
3. Cauza fiind în stare de judecată, preşedintele acordă cuvântul reprezentantului Ministerului Public, care pune concluzii de respingere, ca neîntemeiată, a excepţiei de neconstituţionalitate, sens în care invocă jurisprudenţa în materie a Curţii Constituţionale, spre exemplu Decizia nr. 857 din 10 decembrie 2015.
CURTEA,
având în vedere actele şi lucrările dosarului, reţine următoarele:
4. Prin încheierea din 22 iulie 2015, pronunţată în Dosarul nr. 2.667/337/2015, Judecătoria Zalău a sesizat Curtea Constituţională cu excepţia de neconstituţionalitate a prevederilor art. 111 alin. (3) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice. Excepţia de neconstituţionalitate a fost ridicată de Aurelian-Dorin Zah într-o cauză având ca obiect infracţiunea de refuz sau sustragere de la prelevarea de mostre biologice, prevăzută de art. 337 din Codul penal.
5. În motivarea excepţiei de neconstituţionalitate autorul acesteia susţine, în esenţă, că prevederile de lege criticate, stabilind măsura reţinerii obligatorii a permisului de conducere al unei persoane bănuite de comiterea uneia din infracţiunile rutiere prevăzute de lege şi eliberarea unei dovezi înlocuitoare fără drept de circulaţie, pe toată durata procesului penal, fără o limitare temporală, încalcă prezumţia de nevinovăţie a acelei persoane, întrucât aceasta va fi privată, pe toată durata desfăşurării procesului penal, de un drept câştigat legal, fără existenţa unei hotărâri judecătoreşti definitive de condamnare, fără a avea posibilitatea exercitării unei căi de atac împotriva măsurii reţinerii permisului de conducere şi emiterii unei dovezi înlocuitoare fără drept de circulaţie.
6. Dispoziţiile art. 111 alin. (3) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 195/2002, analizate prin raportare la art. 53 din Constituţie, pot fi considerate ca având un scop legitim, şi anume desfăşurarea procesului penal şi protejarea siguranţei rutiere, instituind o măsură aplicabilă în cursul urmăririi penale şi al judecăţii, adecvată în abstracta scopului legitim urmărit, nediscriminatorie şi necesară într-o societate democratică pentru protejarea valorilor statului de drept. O astfel de ingerinţă nu este însă proporţională cu cauza care a determinat-o. Chiar dacă s-ar accepta că o persoană faţă de care există o bănuială că a săvârşit una dintre infracţiunile enumerate în art. 111 alin. (3) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 195/2002 ar prezenta o stare de pericol potenţial pentru siguranţa rutieră, o astfel de bănuială nu este suficientă pentru privarea ei de dreptul de a conduce autovehicule pe drumurile publice, întrucât bănuiala trebuie să fie şi rezonabilă, întemeiată pe probe. Ca atare, nu ar trebui ca măsura să poată fi luată prin simpla sesizare a organelor de poliţie rutieră, ci ar trebui, eventual, subsumată fie momentului dispunerii, în temeiul art. 305 alin. (3) din Codul de procedură penală, efectuării în continuare a urmăririi penale faţă de suspect, fie, mai ales, momentului dispunerii punerii în mişcare a acţiunii penale de către procuror, în condiţiile art. 309 alin. (1) din Codul de procedură penală.
7. În consecinţă, autorul consideră că dispoziţiile art. 111 alin. (1) lit. b) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 195/2002, coroborate cu cele ale art. 111 alin, (3) din acelaşi act normativ, încalcă art. 53 din Constituţie, deoarece nu reglementează un moment procesual de la care măsurile pot fi luate şi nici un termen pentru care să poată fi luată o astfel de măsură gravă, legiuitorul lăsând la latitudinea organelor de poliţie rutieră să decidă în acest sens, din momentul sesizării lor. Această autoritate are posibilitatea să reţină permisul de conducere al unei persoane şi să emită o dovada înlocuitoare fără drept de circulaţie chiar în absenţa unor bănuieli rezonabile, rezultate din probe, de comiterea unei infracţiuni, lăsând loc arbitrarului şi abuzului. De asemenea, aceste dispoziţii legale sunt neconstituţionale şi prin prisma încălcării prezumţiei de nevinovăţie, având în vedere că instituie, în cursul procesului penal, luarea unei măsuri obligatorii şi automate, nelimitată în timp, în legătură cu infracţiunea care formează obiectul cauzei. O astfel de reglementare este vădit mai drastică decât măsurile preventive, pentru care legea prevede condiţii cu privire la necesitate şi proporţionalitate, limitarea duratei lor, posibilitatea revocării, înlocuirii sau încetării de drept.
8. Judecătoria Zalău consideră că dispoziţiile art. 111 alin. (3) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 195/2002 sunt constituţionale şi nu încalcă prezumţia de nevinovăţie, consacrată de art. 23 alin, (11) din Constituţie. Restrângerea dreptului persoanei de a conduce autovehicule pe durata procesului în care aceasta este cercetată pentru comiterea infracţiunii prevăzute de art. 337 din Codul penal este una ce nu depăşeşte caracterul proporţional al unei restrângeri de drepturi, fiind impusă pentru apărarea dreptului altor cetăţeni de a se bucura de siguranţă în trafic.
9. Potrivit prevederilor art. 30 alin. (1) din Legea nr. 47/1992, încheierea de sesizare a fost comunicată preşedinţilor celor două Camere ale Parlamentului, Guvernului şi Avocatului Poporului, pentru a-şi exprima punctele de vedere asupra excepţiei de neconstituţionalitate.
10. Guvernul consideră că excepţia de neconstituţionalitate este neîntemeiată, sens în care precizează că dispoziţiile art. 23 alin. (11) din Constituţie instituie prezumţia de nevinovăţie exclusiv pentru răspunderea penală şi privesc libertatea individuală a persoanei, sub aspectul reţinerii, arestării şi soluţionării procesului penal, până la rămânerea definitivă a hotărârii de condamnare, în timp ce temeiul pentru reţinerea permisului de conducere şi eliberarea unei dovezi fără drept de circulaţie nu este de natură penală, ci reprezintă o măsură administrativă, vremelnică, provizorie, până la stabilirea de către instanţa judecătorească a vinovăţiei persoanei. Referitor la critica privind proporţionalitatea restrângerii exerciţiului unor drepturi, Guvernul invocă jurisprudenţa Curţii Constituţionale, potrivit căreia textul constituţional se referă exclusiv la restrângerea exerciţiului unor drepturi sau al unor libertăţi prevăzute de Constituţie, iar textele criticate nu restrâng drepturi constituţionale, ci prevăd sancţionarea unor fapte de încălcare a legii care pun în pericol siguranţa circulaţiei rutiere.
11. Avocatul Poporului consideră că prevederile art. 111 alin. (3) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 195/2002 sunt constituţionale, sens în care invocă deciziile Curţii Constituţionale nr. 810 din 19 mai 2009 şi nr. 1.267 din 8 octombrie 2009.
12. Preşedinţii celor două Camere ale Parlamentului şi Guvernul nu au comunicat punctele lor de vedere asupra excepţiei de neconstituţionalitate.
CURTEA,
examinând încheierea de sesizare, punctele de vedere ale Guvernului şi Avocatului Poporului, raportul întocmit de judecătorul-raportor, concluziile procurorului, prevederile legale criticate, raportate la dispoziţiile Constituţiei, precum şi Legea nr. 47/1992, reţine următoarele:
13. Curtea Constituţională a fost legal sesizată şi este competentă, potrivit dispoziţiilor art. 146 lit. d) din Constituţie, precum şi ale art. 1 alin. (2), ale art. 2, 3, 10 şi 29 din Legea nr. 47/1992, să soluţioneze excepţia de neconstituţionalitate.
14. Obiectul excepţiei de neconstituţionalitate îl constituie prevederile art. 111 alin. (3) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice, republicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 670 din 3 august 2006, cu modificările şi completările ulterioare, având următorul cuprins: „în situaţiile prevăzute la alin. (1) lit. a) şi d), la art. 102 alin. (3) lit. a) şic) din prezenta ordonanţă de urgenţă, precum şi în cele menţionate la art. 334 alin. (2) şi (4), art. 335 alin. (2), art. 336. 337, art. 338 alin. (1), art. 339 alin. (2), (3) si (4) din Codul penal, dovada înlocuitoare a permisului de conducere se eliberează fără drept de circulaţie. “
15. În opinia autorului excepţiei de neconstituţionalitate, prevederile legale criticate contravin dispoziţiilor din Constituţie cuprinse în art. 23 alin. (11), potrivit căruia „Până la rămânerea definitivă a hotărârii judecătoreşti de condamnare, persoana este considerată nevinovată”, şi în art. 53 privind restrângerea exerciţiului unor drepturi sau al unor libertăţi. De asemenea, sunt invocate dispoziţiile art. 6 paragraful 2 din Convenţia pentru apărarea drepturilor omului şi a libertăţilor fundamentale, potrivit cărora „Orice persoană acuzată de o infracţiune este prezumată nevinovată până ce vinovăţia va fi legal stabilită1.
16. Examinând excepţia de neconstituţionalitate, Curtea reţine că prevederile art. 111 alin. (3) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 195/2002 au mai format obiect al controlului de constituţionalitate, Curtea Constituţională respingând excepţiile de neconstituţionalitate. În acest sens pot fi menţionate cu titlu de exemplu: Decizia nr. 1.262 din 25 noiembrie 2008, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 25 din 12 ianuarie 2009, Decizia nr. 381 din 19 martie 2009, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 334 din 20 mai 2009, Decizia nr. 1.603 din 15 decembrie 2011, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 113 din 14 februarie 2012, şi Decizia nr. 857 din 10 decembrie 2015, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 142 din 24 februarie 2016.
17. În jurisprudenţa sa, Curtea a statuat, în esenţă, că dreptul de a conduce autovehicule, respectiv de a deţine un permis de conducere auto în acest scop nu reprezintă un drept fundamental. În aceste condiţii, Curtea nu a reţinut critica de neconstituţionalitate a prevederilor art. 111 alin. (3) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 195/2002, formulată în raport cu art. 53 din Constituţie privind restrângerea exerciţiului unor drepturi sau al unor libertăţi fundamentale, precizând însă că reţinerea permisului de conducere şi eliberarea unei dovezi înlocuitoare fără drept de circulaţie în cazul săvârşirii uneia dintre infracţiunile la care face trimitere art. 111 alin. (1) lit. b) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 195/2002 vizează atingerea scopurilor enunţate de dispoziţiile art. 1 alin. (2) din acest act normativ, respectiv „asigurarea desfăşurării fluente şi în siguranţă a circulaţiei pe drumurile publice, precum şi ocrotirea vieţii, integrităţii corporale şi a sănătăţii persoanelor participante la trafic sau aflate în zona drumului public, protecţia drepturilor şi intereselor legitime ale persoanelor respective ţ... J”
18. De asemenea, Curtea a statuat că reţinerea permisului de conducere, în accepţiunea dată de art. 97 alin. (1) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 195/2002, este o măsură tehnico-administrativă dispusă de poliţistul rutier în cazurile expres prevăzute de actul normativ menţionat (a se vedea în acest sens Decizia nr. 1.117 din 23 septembrie 2010, publicată în Monitorul Oficiat al României, Partea I, nr. 701 din 20 octombrie 2010).
19. În ceea ce priveşte invocarea dispoziţiilor constituţionale ale art. 23 alin. (11) referitoare la prezumţia de nevinovăţie, Curtea a constatat că acestea nu sunt incidente în cauză.
20. Pentru considerentele expuse mai sus, în temeiul art. 146 lit. d) şi al art. 147 alin. (4) din Constituţie, al art. 1-3, al art. 11 alin. (1) lit. A.d) şi al art. 29 din Legea nr. 47/1992, cu unanimitate de voturi,
CURTEA CONSTITUŢIONALĂ
În numele legii
DECIDE:
Respinge, ca neîntemeiată, excepţia de neconstituţionalitate ridicată de Aurelian-Dorin Zah în Dosarul nr. 2.667/337/2015 al Judecătoriei Zalău şi constată că prevederile art. 111 alin. (3) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice sunt constituţionale în raport cu criticile formulate.
Definitivă şi general obligatorie.
Decizia se comunică Judecătoriei Zalău şi se publică în Monitorul Oficial al României, Partea I.
Pronunţată în şedinţa din data de 12 mai 2016.
PREŞEDINTELE CURŢII CONSTITUŢIONALE
AUGUSTIN ZEGREAN
Magistrat-asistent,
Simina Popescu
HOTĂRÂRI ALE GUVERNULUI ROMÂNIEI
GUVERNUL ROMÂNIEI
privind managementul tipurilor de risc
În temeiul art. 108 din Constituţia României, republicată, al art. 81, art. 16 alin. (3), art. 19 şi art. 20 lit. i) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 21/2004 privind Sistemul Naţional de Management al Situaţiilor de Urgenţă, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 15/2005, cu modificările şi completările ulterioare,
Guvernul României adoptă prezenta hotărâre.
CAPITOLUL I
Dispoziţii generale
Art. 1. - Prezenta hotărâre reglementează:
a) asigurarea, la nivel naţional, a managementului tipurilor de risc;
b) condiţiile de desemnare şi competenţele comandantului acţiunii şi comandantului intervenţiei.
Art. 2. - Managementul tipurilor de risc implică identificarea tipurilor de risc şi a riscurilor asociate, stabilirea autorităţilor responsabile, pe tipuri de risc, stabilirea domeniilor de acţiune ale autorităţilor responsabile, pentru prevenirea, pregătirea şi răspunsul la eveniment şi refacerea/reabilitarea situaţiei, precum şi repartizarea funcţiilor de sprijin.
Art. 3. - (1) în sensul prezentei hotărâri, termenii şi expresiile au următorul înţeles:
a) autoritate responsabilă cu rol principal - entitatea având competenţe şi capabilităţi care integrează şi coordonează acţiunile desfăşurate pentru asigurarea managementului tipurilor de risc;
b) autoritate responsabilă cu rol secundar - entitatea care deţine competenţe şi capabilităţi adecvate pentru sprijinul autorităţilor responsabile cu roi principal în asigurarea managementului tipurilor de risc;
c) capabilitate - ansamblul forţelor şi mijloacelor specializate pe care autorităţile responsabile le pun la dispoziţie în vederea realizării acţiunilor de răspuns conform funcţiilor de sprijin repartizate;
d) funcţia de sprijin (FS) - totalitatea activităţilor şi misiunilor pentru sprijinirea acţiunilor de răspuns desfăşurate de autorităţile responsabile să asigure managementul tipului de risc care a generat situaţia de urgenţă, realizate premergător, pe timpul sau după producerea situaţiei de urgenţă;
e) riscul asociat - modul particular de manifestare a unui tip de risc, care generează victime şi/sau pagube materiale ori financiare
(2) Prezenta hotărâre utilizează termeni şi expresii având înţelesul definit în Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 21/2004 privind Sistemul Naţional de Management al Situaţiilor de Urgenţă, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 15/2005, cu modificările şi completările ulterioare, şi în Legea nr. 481/2004 privind protecţia civilă, republicată, cu modificările ulterioare.
CAPITOLUL II
Autorităţi responsabile pe tipuri de risc
Art. 4. - (1) Sunt autorităţi responsabile, pe tipuri de risc:
a) autorităţile şi organele de specialitate ale administraţiei publice centrale, inclusiv structurile teritoriale aflate în subordinea, sub autoritatea sau în coordonarea acestora;
b) autorităţile administraţiei publice locale;
c) operatorii economici titulari de autorizaţie.
(2) Tipurile de risc se repartizează în funcţie de domeniul de competenţă al autorităţilor responsabile, potrivit anexei nr. 1.
Art. 5. - Prin excepţie de la prevederile art. 4 alin. (2), în situaţii de urgenţă generate de manifestarea simultană a mai multor tipuri de risc sau de manifestarea unor tipuri de risc, altele decât cele identificate, la solicitarea şefului Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă din cadrul Ministerului Afacerilor Interne, Comitetul naţional pentru situaţii speciale de urgenţă poate stabili responsabilităţi inclusiv pentru alte ministere şi organe ale administraţiei publice centrale şi locale decât cele prevăzute în anexa nr. 1.
CAPITOLUL III
Domenii de acţiune
Art. 6. - (1) Autorităţile responsabile asigură managementul tipului de risc repartizat pe următoarele domenii de acţiune:
a) prevenire - ansamblul acţiunilor desfăşurate de autorităţile responsabile, care vizează identificarea, evaluarea şi reducerea riscurilor de producere a situaţiilor de urgenţă, în scopul protejării vieţii, mediului şi bunurilor împotriva efectelor negative ale acestora;
b) pregătire - ansamblul de măsuri şt acţiuni prealabile, subsumate activităţilor de prevenire şi răspuns, cu caracter permanent, desfăşurate de autorităţile responsabile;
c) răspuns - ansamblul acţiunilor desfăşurate de autorităţile responsabile pentru planificarea, organizarea, coordonarea şi conducerea operaţională a capabilităţilor implicate în acţiunile de intervenţie operativă pentru limitarea şi înlăturarea efectelor negative ale situaţiei de urgenţă, până la restabilirea stării provizorii de normalitate;
d) investigare/evaluare post-eveniment - ansamblul acţiunilor desfăşurate de autorităţile responsabile pentru stabilirea şi cuantificarea efectelor, cauzelor şi circumstanţelor care au determinat producerea situaţiei de urgenţa sau evenimente asociate acesteia;
e) refacere/reabilitare - ansamblul măsurilor şi acţiunilor planificate, prioritizate şi desfăşurate ca urmare a procesului de investigare/evaluare post-eveniment pentru restabilirea stării de normalitate.
(2) Autorităţile responsabile pe domeniile de acţiune prevăzute la alin. (1) lit. a), c), d) şi e) se identifică potrivit anexei nr. 1.
Art. 7. - (1) Domeniul de acţiune prevăzut Sa art. 6 alin. (1) lit. b) vizează:
a) informarea şi pregătirea populaţiei pentru cunoaşterea modului de acţiune în sprijinul autorităţilor responsabile şi pentru asigurarea autoprotecţiei individuale şi colective;
b) pregătirea personalului autorităţilor responsabile, în concordanţă cu responsabilităţile ce le revin;
c) pregătirea resurselor de intervenţie, prin asigurarea existenţei, suficienţei şi operativităţii bazei materiale şi tehnicii utilizate în intervenţia operativă;
d) pregătirea elementelor de infrastructură critică, prin menţinerea, întreţinerea şi testarea acestora, pe baza sistemului de asigurare a calităţii acceptat la nivel internaţional.
(2) Categoriile de personal care fac obiectul acţiunilor prevăzute la alin. (1) lit. a) şi b), formele şi metodele utilizate în procesul de pregătire, precum şi periodicitatea acestora se stabilesc prin planuri de pregătire în domeniul situaţiilor de urgenţă, avizate de Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă şi aprobate de preşedinţii comitetelor pentru situaţii de urgenţă, potrivit legii.
(3) Structura-cadru a planului de pregătire în domeniul situaţiilor de urgenţă se stabileşte de Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă, se avizează de către Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă din cadrul Ministerului Afacerilor Interne şi se aprobă prin ordin al ministrului afacerilor interne, care se publică în Monitorul Oficial al României, Partea I.
(4) Activităţile de pregătire prevăzute la alin. (1) lit. c) şi d) se planifică, se organizează şi se desfăşoară de toate autorităţile responsabile, potrivit obligaţiilor care decurg din prezenta hotărâre şi responsabilităţilor stabilite acestora prin alte acte normative, conform domeniului de competenţă.
Art. 8. - (1) Autorităţile responsabile cu rol principal desemnate potrivit anexei nr. 1, prin comitetele pentru situaţii de urgenţă constituite la nivelul acestora, au obligaţia de a emite regulamente de gestionare a situaţiilor de urgenţă specifice tipului de risc repartizat, detaliate pe toate domeniile de acţiune prevăzute la art. 6 alin. (1).
(2) Structura-cadru a regulamentului de gestionare a situaţiei de urgenţă se elaborează de către Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă, se avizează de către Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă din cadrul Ministerului Afacerilor Interne şi se aprobă prin ordin al ministrului afacerilor interne, care se publică în Monitorul Oficial al României, Partea I.
(3) Regulamentele de gestionare a situaţiilor de urgenţă prevăzute la alin, (1) se avizează de către Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă din cadrul Ministerului Afacerilor Interne şi se aprobă prin ordin al ministrului afacerilor interne şi al conducătorului autorităţii responsabile cu rol principal.
(4) Autorităţile responsabile cu rol secundar pot elabora regulamente, proceduri sau instrucţiuni proprii, prin care se detaliază modul de îndeplinire a activităţilor prevăzute la art. 6 alin. (1), care se aprobă de conducătorii acestora.
Art. 9. - (1) Ministerul Afacerilor Interne planifică şi asigură integrat coordonarea operaţională a capabilităţilor implicate În acţiunile de intervenţie operativă pentru toate tipurile de risc, pe domeniul de acţiune prevăzut la art. 6 alin. (1) lit. c).
(2) Pentru fiecare dintre următoarele tipuri de risc; cutremure, epidemii, inundaţii, accident nuclear şi/sau radiologie şi incendii de pădure, care au un impact major asupra comunităţilor, mediului şi populaţiei, Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă elaborează, cu avizul Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă din cadrul Ministerului Afacerilor Interne, o concepţie naţională de răspuns, cu sprijinul celorlalte autorităţi responsabile implicate în asigurarea conducerii şi intervenţiei operative în cadrul acţiunilor de răspuns.
Art. 10. - La nivelul judeţelor şi al municipiului Bucureşti, precum şi al celorlalte unităţi administrativ-teritoriale, prin grija structurilor teritoriale aflate în subordinea, sub autoritatea sau coordonarea autorităţilor responsabile, se elaborează planuri de acţiune pe tipuri de risc, care se aprobă de preşedintele comitetului judeţean/al municipiului Bucureşti pentru situaţii de urgenţă.
CAPITOLUL IV
Comandantul acţiunii şi comandantul intervenţiei
Art. 11. - (1) Comandantul acţiunii este persoana din cadrul structurilor Ministerului Afacerilor Interne prin care se asigură aplicarea prevederilor art. 9 alin. (1), cu excepţia situaţiilor prevăzute la punctul 4.1 din anexa nr. 3.
(2) Comandantul acţiunii coordonează integrat capabilităţile, după caz, prin Centrul Naţional de Conducere Integrată, centrele judeţene/zonale de conducere şi coordonare a intervenţiei, Punctul operativ avansat şi comandantul/comandanţii intervenţiei, pe baza concepţiei naţionale de răspuns şi a planurilor de acţiune, adaptate evoluţiei situaţiei de urgenţă.
(3) La nivel naţional, comandantul acţiunii este secretarul de stat, şef al Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă din cadrul Ministerului Afacerilor Interne sau persoana desemnată de acesta.
(4) în situaţia în care sunt afectate mai multe judeţe, comandantul acţiunii poate fi desemnat la nivel zonal, prin dispoziţie a secretarului de stat, şef al Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă.
(5) La nivel judeţean sau al municipiului Bucureşti, comandantul acţiunii este şeful inspectoratului pentru situaţii de urgenţă în a cărui zonă de competenţă s-a produs evenimentul.
(6) în situaţia în care şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă din cadrul Ministerului Afacerilor Interne devine comandantul acţiunii, inspectorii şefi ai inspectoratelor pentru situaţii de urgenţă care au exercitat atribuţiile prevăzute la art. 9 alin. (1) devin, de drept, comandanţi ai intervenţiei în zona de competenţă.
Art. 12. - Comandantul acţiunii are următoarele atribuţii:
a) coordonează forţele de intervenţie stabilite pentru înlăturarea consecinţelor situaţiei de urgenţă;
b) informează comitetul pentru situaţii de urgenţă competent despre evoluţia situaţiei de urgenţă şi modul de desfăşurare a intervenţiei;
c) dispune suplimentarea forţelor de intervenţie în funcţie de evoluţia situaţiei de urgenţă;
d) desemnează comandanţi ai intervenţiei din cadrul autorităţilor responsabile, în funcţie de tipul de risc produs şi de amploarea şi intensitatea situaţiei de urgenţă;
e) asigură implementarea deciziilor comitetului pentru situaţii de urgenţă competent, referitoare la gestionarea situaţiei de urgenţă.
Art. 13. - (1) Comandantul intervenţiei este persoana care asigură în teren conducerea forţelor şi mijloacelor aparţinând autorităţilor responsabile, implicate în acţiunile de răspuns.
(2) Comandantul/Comandanţii intervenţiei se subordonează operaţional comandantului acţiunii şi asigură conducerea forţelor şi mijloacelor care acţionează în zona/sectorul de intervenţie repartizat de comandantul acţiunii.
Art. 14. - (1) în exercitarea atribuţiilor specifice, comandantul acţiunii şi comandantul intervenţiei emit ordine cu caracter operativ, care sunt obligatorii pentru toate forţele şi mijloacele implicate în acţiunile de răspuns, indiferent de provenienţa acestora.
(2) în funcţie de evoluţia situaţiei operative, comandantul acţiunii este abilitat să dispună suplimentarea forţelor şi mijloacelor de către oricare autoritate responsabilă.
Art. 15. - (1) Pentru pregătirea domeniului de acţiune prevăzut la art. 6 alin. (1) lit. e) se realizează activităţi de evaluare a pagubelor produse de situaţiile de urgenţă la nivel judeţean/al municipiului Bucureşti, de către comisii desemnate prin ordin al prefectului.
(2) Rapoartele de evaluare a pagubelor sunt centralizate la nivelul autorităţilor responsabile cu elaborarea regulamentului de gestionare a situaţiei de urgenţă specifice tipului de risc şi se transmit Ministerului Afacerilor Interne.
(3) Refacerea/Reabilitarea zonelor afectate se realizează prin planuri şi programe care se aprobă prin hotărâri ale comitetelor pentru situaţii de urgenţă, întocmite pe baza rapoartelor de evaluare a pagubelor.
(4) Fondurile necesare implementării măsurilor şi acţiunilor prevăzute în planurile şi programele prevăzute la alin. (3) se aprobă potrivit legii.
CAPITOLUL V
Repartizarea funcţiilor de sprijin
Art. 16. - Pentru fiecare tip de risc, autorităţile responsabile cu rol principal în cadrul domeniului de acţiune prevăzut la art. 6 alin. (1) lit. c) beneficiază de sprijinul autorităţilor responsabile cu rol secundar, potrivit repartizării funcţiilor de sprijin prevăzute în anexa nr. 2.
Art. 17. - Lista activităţilor specifice care se îndeplinesc în cadrul funcţiilor de sprijin de către autorităţile responsabile şi organizaţiile neguvemamentale este prevăzută în anexa nr. 3.
Art. 18. - (1) Autorităţile responsabile cu rol principal de la nivelul administraţiei publice centrale elaborează Registrul de capabilităţi asociate funcţiei de sprijin repartizate, pentru toate tipurile de risc prevăzute în anexa nr. 1.
(2) Autorităţile responsabile cu rol secundar de la nivelul administraţiei publice centrale au obligaţia de a pune la dispoziţia autorităţilor prevăzute la alin. (1), la solicitarea acestora, datele privind capabilităţile proprii, în vederea elaborării Registrului de capabilităţi, cu respectarea prevederilor Legii nr. 182/2002 privind protecţia informaţiilor clasificate, cu modificările şi completările ulterioare.
(3) Ministerul Afacerilor Interne întocmeşte Registrul naţional de capabilităţi, prin integrarea datelor comunicate de autorităţile prevăzute la alin. (1).
(4) Registrul naţional de capabilităţi se pune la dispoziţia Centrului Operaţional de Comandă al Guvernului, Centrului Naţional de Conducere Integrată şi Centrului Operaţional Naţional al Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă şi se utilizează în gestionarea situaţiilor de urgenţă de amploare şi intensitate deosebită,
CAPITOLUL VI
Dispoziţii finale
Art. 19. - (1) Autorităţile responsabile implicate în asigurarea acţiunilor de răspuns pentru un anumit tip de risc asigura transmiterea operativă a datelor şi informaţiilor privind monitorizarea pericolelor, a riscurilor specifice şi a efectelor situaţiilor de urgenţă către Centrul Naţional de Conducere Integrată şi Centrul Operaţional Naţional al Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgentă.
(2) La nivel local, transmiterea operativă a datelor şi informaţiilor privind monitorizarea pericolelor, a riscurilor specifice şi a efectelor situaţiilor de urgenţă se asigură de către structurile teritoriale subordonate, aflate sub autoritatea sau în coordonarea autorităţii responsabile implicate în acţiunile de răspuns pentru tipul de risc produs, către centrele judeţene/zonale de conducere şi coordonare a intervenţiei, centrele operaţionale din cadrul inspectoratelor pentru situaţii de urgenţă şi centrul operativ cu activitate permanentă al autorităţii responsabile.
Art. 20. - (1) în termen de 60 de zile de la intrarea în vigoare a prezentei hotărâri se elaborează:
a) ordinul pentru aprobarea structurii-cadru a planului de pregătire în domeniul situaţiilor de urgenţă, prevăzut la art. 7 alin. (3);
b) ordinul pentru aprobarea structurii-cadru a regulamentului de gestionare a situaţiei de urgenţă, prevăzut la art. 8 alin. (2).
(2) în termen de 120 de zile de la intrarea în vigoare a ordinului prevăzut la alin. (1) lit. b) se elaborează regulamentele de gestionare a situaţiilor de urgenţă, prevăzute la art. 8 alin. (1).
(3) în termen de 120 de zile de la intrarea în vigoare a prezentei hotărâri se elaborează planurile de acţiune prevăzute la art. 10.
(4) în termen de 180 de zile de la intrarea în vigoare a prezentei hotărâri se elaborează concepţiile naţionale de răspuns prevăzute la art. 9 alin. (2).
Art. 21. - Lista cu abrevierile utilizate de prezenta hotărâre este prevăzută în anexa nr. 4.
Art. 22. - Anexele nr. 1-4 fac parte integrantă din prezenta hotărâre.
Art. 23. - (1) Prezenta hotărâre intră în vigoare la 15 zile de la data publicării în Monitorul Oficial al României, Partea I.
(2) La data prevăzută la alin. (1), anexa nr. 1 la Regulamentul-cadru privind structura organizatorică, atribuţiile, funcţionarea şi dotarea comitetelor şi centrelor operative pentru situaţii de urgenţă, aprobat prin Hotărârea Guvernului nr. 1.491/2004, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 885 din 28 septembrie 2004, se modifică şi se înlocuieşte cu anexa nr. 5 la prezenta hotărâre.
Art. 24. - La data intrării în vigoare a prezentei hotărâri se abrogă Hotărârea Guvernului nr. 2.288/2004 pentru aprobarea repartizării principalelor funcţii de sprijin pe care le asigură ministerele, celelalte organe centrale şi organizaţiile neguvernamentale privind prevenirea şi gestionarea situaţiilor de urgenţă, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 9 din 4 ianuarie 2005.
PRIM-MINISTRU |
|
DACIAN JULIEN CIOLOŞ |
|
Contrasemnează: |
|
p. Ministrul afacerilor interne, |
p. Ministrul apărării naţionale, |
Ioan Buda, |
Ştefan Alexandru Ţinea, |
secretar de stat |
secretar de stat |
Viceprim-ministru, ministrul dezvoltării regionale şi administraţiei publice |
Ministrul mediului, apelor şi pădurilor, |
Vasile Dîncu |
Cristiana Raşca Palmer |
Viceprim-ministru, ministrul economiei, comerţului şi relaţiilor cu mediul de afaceri, |
Ministrul educaţiei naţionale şi cercetării ştiinţifice, |
Costin Grigore Borc |
Mircea Dumitru |
Secretarul generai al Guvernului, |
Ministrul culturii, |
Sorin Sergiu Chelmu |
Corina Şuteu |
Ministrul finanţelor publice, |
Ministrul comunicaţiilor şi pentru societatea informaţională, interimar. |
Anca Dana Dragu |
Ioan-Dragoş Tudorache |
Ministrul transporturilor, |
Ministrul sănătăţii, |
Petru Sorin Buşe |
Vlad Vasile Voiculescu |
Ministrul agriculturii şi dezvoltării rurale, |
Ministrul afacerilor externe, |
Achim Irimescu |
Lazăr Comănescu |
|
Ministrul energiei, |
|
Victor Vlad Grigorescu |
Bucureşti, 3 august 2016.
Nr. 557.
ANEXA Nr. 1
Tipuri de risc, riscuri asociate, autorităţi responsabile şi domeniile de acţiune
Nr. crt. |
Tipul da risc |
Riscul asociat |
Autoritatea responsabilă cu rol principal |
Autoritate responsabilă cu rol secundar |
DOMENII DE ACŢIUNE |
|||||
Prevenire* |
Răspuns* |
Refacere/Reabilitare* |
||||||||
Coordonare operaţională |
Misiuni de sprijin |
Investigare/Evaluare |
Restabilirea stării da normalitate |
|||||||
0 |
1 |
2 |
3 |
4 |
5 |
6 |
7 |
8 |
9 |
|
1. |
Furtuni şi viscol |
Viscol |
MMAP |
MT |
MMAP MT MECRMA MDRAP MENCS MAI MS |
MAI |
MADR MAI MS MApN MT Autorităţile administraţiei publice locale Alte organizaţii şi structuri conform domeniului de competenţă |
MDRAP MAI MMAP MT MP Autorităţile administraţiei publice locale |
ME MT Autorităţile administraţiei publice locale Operatorii economici/Titularii de autorizaţie |
|
Furtuni - vânt puternic şi/sau precipitaţii masive |
MMAP |
MMAP MT MECRMA MADR MDRAP MENCS MAI MS |
MAI |
MADR MAI MS MApN MT Autorităţile administraţiei publice locale Alte organizaţii şi structuri conform domeniului de competenţă |
MDRAP MAI MMAP MT MP Autorităţile administraţiei publice locale |
ME MT MADR Autorităţile administraţiei publice locale Operatorii economici/Titularii de autorizaţie |
||||
Căderi de grindină |
MADR |
|||||||||
2. |
Inundaţii |
Inundaţii ca urmare a revărsărilor naturale ale cursurilor de apă cauzate de creşterea debitelor provenite din precipitaţii şi/sau din topirea bruscă a stratului de zăpadă sau a blocajelor cauzate de dimensiunile insuficiente ale secţiunilor de scurgere a podurilor şi podeţelor, blocajelor produse de gheţuri sau de plutitori (deşeuri şi material lemnos), alunecări de teren, aluviuni şi avalanşe de zăpadă, precum şi inundaţii prin scurgeri de pe versanţi |
MMAP |
MDRAP MAI |
MMAP MDRAP MADR MAI MS MENCS |
MAI |
MAI MS MApN MT MECRMA MDRAP MADR Autorităţile administraţiei publice locale Alte organizaţii şi structuri conform domeniului de competenţă |
MDRAP MAI MMAP MADR MP Autorităţile administraţiei publice locale |
MDRAP MMAP ME MT MADR Autorităţile administraţiei publice locale Operatorii economici/Titularii de autorizaţie |
|
* Acţiunile şi măsurile de pregătire se detaliază de autorităţile responsabile cu rol principal şi secundar În regulamentele de gestionare a situaţiilor de urgenţă pe tipul de risc repartizat.
0 |
1 |
2 |
3 |
4 |
5 |
6 |
7 |
8 |
9 |
|
|
Inundaţii provocate de incidente, accidente sau avarii la construcţiile hidrotehnice |
|
MDRAP ME MECRMA |
MMAP MDRAP MADR MAI MS ME MENCS |
MAI |
MAI, MS, MApN MT MECRMA MDRAP Autorităţile administraţiei publice locale Alte organizaţii şi structuri conform domeniului de competenţă |
MDRAP MAI MMAP MP Autorităţile administraţiei publice locale |
MDRAP, MMAP ME MT Autorităţile administraţiei publice locale Operatorii economici/Titularii de Autorizaţie |
inundaţii produse de ridicarea nivelului pânzei de apă freatică |
|
MADR |
MMAP MDRAP MADR MAI MS MENCS |
MAI |
MAI MS MApN MT MECRMA MDRAP MADR Autorităţile administraţiei publice locale Alte organizaţii şi structuri conform domeniului de competenţă |
MDRAP MAI MMAP MADR MP Autorităţile administraţiei publice locale |
MDRAP MMAP ME MT MADR Autorităţile administraţiei publice locale Operatorii economici/Titularii de Autorizaţie |
||
Inundaţii provocate de furtuni marine |
|
MMAP |
MMAP MDRAP MAI MS |
MAI |
MAI MS MApN MT MECRMA MDRAP Autorităţile administraţiei publice locale Alte organizaţii şi structuri conform domeniului de competenţă |
MDRAP MAI MMAP MP Autorităţile administraţiei publice locale |
MDRAP MMAP ME MT Autorităţile administraţiei publice locale Operatorii economici/Titularii de autorizaţie |
||
3. |
Căderi masive de zăpadă |
Ninsori abundente |
MT |
MDRAP |
MMAP MT MDRAP MAI MS |
MAI |
MAI, MMAP, MS, MApN MDRAP Autorităţile administraţiei publice locale Alte organizaţii şi structuri conform domeniului de competenţă |
MDRAP MAI MMAP MP Autorităţile administraţiei publice locale |
MT MDRAP ME Autorităţile administraţiei publice locale |
Blocare căi rutiere si feroviare |
MT |
MAI MDRAP |
MMAP MT MDRAP MAI MS |
MAI |
MAI, MMAP MS, MApN MDRAP Autorităţile administraţiei publice locale Alte organizaţii şi structuri conform domeniului de competenţă |
MDRAP MAI MMAP MP Autorităţile administraţiei publice locale |
MT MDRAP ME Autorităţile administraţiei publice locale Operatorii economici/Titularii de autorizaţie |
||
4. |
Tornade |
|
MMAP |
MDRAP |
MMAP MT MECRMA MDRAP MAI MS |
MAI |
MADR, MAI, MS, MApN, MT Autorităţile administraţiei publice locale Alte organizaţii şi structuri conform domeniului de competenţă |
MDRAP MAI MMAP MP Autorităţile administraţiei publice locale |
MDRAP ME Autorităţile administraţiei publice locale Operatorii economici/Titularii de autorizaţie |
5. |
Secetă |
Hidrologică |
MMAP |
MMAP |
MMAP MADR MECRMA MDRAP MAI MS MENCS |
MAI |
MECRMA MT MAI MS MADR |
MDRAP, MAI MMAP MP MADR Autorităţile administraţiei publice locale |
MADR Autorităţile administraţiei publice locale Operatorii economici/Titularii de autorizaţie |
Pedologică |
MADR |
MADR |
MMAP MADR MECRMA MDRAP MAI MS MENCS |
MAI |
MECRMA MT MAI MS MADR |
MDRAP, MAI MMAP MP MADR Autorităţile administraţiei publice locale |
MADR Autorităţile administraţiei publice locale Operatorii economici/Titularii de autorizaţie |
||
6. |
Temperaturi extreme |
Depuneri de gheaţă, chiciură, îngheţuri timpurii sau târzii |
MMAP |
MMAP |
MMAP MT MECRMA MDRAP MAI MS |
MT/MAI |
MAI MApN MECRMA MDRAP Alte organizaţii şi structuri conform domeniului de competenţă |
MDRAP MAI MMAP MP Autorităţile administraţiei publice locale |
MT Autorităţile administraţiei publice locale Operatorii economici/Titularii de autorizaţie |
Polei |
MT |
MMAP MT MECRMA MDRAP MAI MS |
MT/MAI |
MAI MApN ME MDRAP Alte organizaţii şi structuri conform domeniului de competenţă |
MDRAP MAI MMAP MP Autorităţile administraţiei publice locale |
MT Autorităţile administraţiei publice locale Operatorii economici/Titularii de autorizaţie |
|||
Poduri şi baraje de gheaţă pe apă (zăpor) |
MMAP |
MMAP |
MMAP MT MECRMA MDRAP MAI MS |
MAI |
MAI MApN MECRMA MDRAP Alte organizaţii şi structuri conform domeniului de competenţă |
MDRAP MAI MMAP MP Autorităţile administraţiei publice locale |
MT Autorităţile administraţiei publice locale Operatorii economici/Titularii de autorizaţie |
||
Poduri şi baraje de gheaţă pe Dunăre |
MT |
MMAP MT MECRMA MDRAP MAI MS |
MT/MAI |
MAI MApN MECRMA MDRAP Alte organizaţii şi structuri conform domeniului de competenţă |
MDRAP MAI MMAP MP Autorităţile administraţiei publice locale |
MT Autorităţile administraţiei publice locale Operatorii economici/Titularii de autorizaţie |
|||
Caniculă |
MS MDRAP |
MMAP MT MECRMA MDRAP MAI MS MENCS |
MS/MAI |
MApN MECRMA MDRAP MT Alte organizaţii şi structuri conform domeniului de competenţă |
MDRAP MAI MMAP MP MT Autorităţile administraţiei publice locale |
MT Autorităţile administraţiei publice locale Operatorii economici/Titularii de autorizaţie |
0 |
1 |
2 |
3 |
4 |
5 |
6 |
7 |
8 |
9 |
7. |
Incendii de vegetaţie |
Incendii la fondul forestier |
MMAP |
MAI |
MMAP MAI MDRAP MENCS |
MAI |
MAI MApN Autorităţile administraţiei publice locale Alte organizaţii şi structuri conform domeniului de competenţă |
MAI MMAP MP Autorităţile administraţiei publice locale |
MMAP Deţinătorii/Administratorii terenurilor forestiere Autorităţile administraţiei publice locale |
Incendii la vegetaţie ierboasă şi/sau arbustivă |
MMAP |
MADR MDRAP |
MMAP MADR MAI MDRAP MENCS |
MAI |
MAI, MApN Autorităţile administraţiei publice locale Alte organizaţii şi structuri conform domeniului de competenţă |
MAI, MMAP MADR, MP Autorităţile administraţiei publice locale |
MMAP, MADR Deţinătorii/Administratorii terenurilor afectate Autorităţile administraţiei publice locale |
||
Incendii la culturi de cereale păioase |
MADR MDRAP |
MMAP MADR MAI MDRAP |
MAI |
MAI MApN Autorităţile administraţiei publice locale Alte organizaţii şi structuri conform domeniului de competenţă |
MAI MMAP MADR MP Autorităţile administraţiei publice locale |
MMAP MADR Deţinătorii/Administratorii terenurilor afectate Autorităţile administraţiei publice locale |
|||
8. |
Avalanşe |
MMAP |
MDRAP |
MMAP MAI MDRAP MS |
MAI |
MMAP, MS, MT, MApN MAE, Salvamont Autorităţile administraţiei publice locale Alte organizaţii şi structuri conform domeniului de competenţă |
MAI MMAP MP Autorităţile administraţiei publice locale |
MMAP Autorităţile administraţiei publice locale |
|
9. |
Alunecări de teren |
MDRAP |
MAI MT |
MDRAP MMAP MAI MADR MENCS |
MAI |
MAI, MECRMA, MT, MApN MDRAP, MS, MADR Autorităţile administraţiei publice locale Alte organizaţii şi structuri conform domeniului de competenţă |
MDRAP MAI MMAP MP Autorităţile administraţiei publice locale |
MDRAP Autorităţile administraţiei publice locale |
|
10. |
Cutremure de pământ |
MDRAP |
MAI |
MDRAP MMAP MAI MADR MENCS |
MAI |
MAI, MECRMA, MS, MApN, STS MT, MAE, MDRAP, MMAP, MADR Autorităţile administraţiei publice locale Alte organizaţii şi structuri conform domeniului de competenţă |
MDRAP MAI MMAP MP Autorităţile administraţiei publice locale |
MDRAP ME Autorităţile administraţiei publice locale Operatorii economici/Titularii de autorizaţie |
|
11. |
Accidente, avarii, explozii şi incendii în industrie, inclusiv prăbuşiri de teren cauzate de exploatări miniere sau alte activităţi tehnologice |
MECRMA |
MAI |
MECRMA MENCS MAI MDRAP MMAP |
MAI MECRMA |
MAI, MS, MMAP, MDRAP/ISC MApN Alte organizaţii şi structuri conform domeniului de competenţă * Prin operatorii economici/titularii de autorizaţie |
MDRAP, MAI MMAP MENCS MP Autorităţile administraţiei publice locale |
MDRAP Autorităţile administraţiei publice locale Operatorii economici/Titularii de autorizaţie |
|
12. |
Accidente, avarii, explozii şi incendii în activităţi de transport şi depozitare produse periculoase |
Accidente majore cu implicaţii pe amplasament |
MECRMA |
MDRAP MAI |
MECRMA MENCS MAI MDRAP MT |
MAI MECRMA |
MAI, MS, MApN. MMAP Alte organizaţii şi structuri conform domeniului de competenţă |
MDRAP, MAI MMAP, MENCS MP Autorităţile administraţiei publice locale |
MT MMAP Operatorii economici/Titularii de autorizaţie |
Accidente majore cu implicaţii în afara amplasamentului |
MAI |
MECRMA MDRAP MS |
MECRMA MENCS MAI MDRAP MT MADR |
MAI |
MAI, MS, MApN. MMAP Alte organizaţii şi structuri conform domeniului de competenţă |
MDRAP, MAI MMAP, MENCS MP Autorităţile administraţiei publice locale |
MT MMAP Operatorii economici/Titularii de autorizaţie |
||
Accidente cu produse periculoase pe timpul activităţii de transport |
MECRMA |
MAI MT |
MECRMA MENCS MAI MDRAP MT |
MĂI |
MAI, MT, MS, MApN, MMAP Alte organizaţii şi structuri conform domeniului de competenţă |
MDRAP, MAI MMAP, MENCS MP, MT Autorităţile administraţiei publice locale |
MT MMAP Operatorii economici/Titularii de autorizaţie |
||
13. |
Accidente, avarii, explozii şi incendii în activităţi de transport |
Terestre |
MT |
MT MDRAP |
MT MECRMA MENCS MAI MDRAP MMAP |
MAI |
MAI, MS, MApN, MMAP Alte organizaţii şi structuri conform domeniului de competenţă |
MT, MAI, MENCS MP Autorităţile administraţiei publice locale |
MT Operatorii economici/Titularii de autorizaţie |
Aeriene |
MApN MAI |
MT MECRMA MENCS MAI MDRAP MMAP |
MAI |
MAI, MS, MApN, MMAP Alte organizaţii şi structuri conform domeniului de competenţă |
MT, MAI, MENCS MP Autorităţile administraţiei publice locale |
MT Operatorii economici/Titularii de autorizaţie |
|||
Navale |
MAI |
MT MECRMA MENCS MAI MDRAP |
MAI |
MAI, MS, MApN, MMAP Alte organizaţii şi structuri conform domeniului de competenţă |
MT, MAI, MENCS MP Autorităţile administraţiei publice locale |
MT Operatorii economici/Titularii de autorizaţie |
|||
Accidente, avarii, explozii şi incendii în activităţi de transport |
Tuneluri feroviare |
MT |
MAI |
MT MECRMA MENCS MAI MDRAP MM AP |
MAI |
MAI, MS, MApN, MT Alte organizaţii şi structuri conform domeniului de competenţă |
MT, MAI, MENCS MP, Autorităţile administraţiei publice locale |
MT Operatorii economici/Titularii de autorizaţie |
|
Tuneluri rutiere |
MAI |
MT MECRMA MENCS MAI MDRAP MM AP |
MAI |
MAI, MS, MApN, MT Alte organizaţii şi structuri conform domeniului de competenţă |
MT, MAI, MENCS MP Autorităţile administraţiei publice locale |
MT Operatorii economici/Titularii de autorizaţie |
|||
La metrou |
MAI |
MT MECRMA MENCS MAI MDRAP MM AP |
MAI |
MAI, MS, MApN, MT Alte organizaţii şi structuri conform domeniului de competenţă |
MT, MAI, MENCS MP Autorităţile administraţiei publice locale |
MT Operatorii economici/Titularii de autorizaţie |
|||
Pe cablu |
MDRAP- ANRSC |
Autorităţile administraţiei publice locale |
MECRMA MENCS MAI MDRAP MM AP |
MAI |
MAI, MS, MApN Salvamont Alte organizaţii conform domeniului de competenţă * Prin operatorii economici/titularii de autorizaţie |
MT, MAI, MENCS MP Autorităţile administraţiei publice locale |
MT Operatorii economici/Titularii de autorizaţie Autorităţile administraţiei publice locale |
0 |
1 |
2 |
3 |
4 |
5 |
6 |
7 |
8 |
9 |
14. |
Accidente, avarii, explozii, incendii sau alte evenimente în activităţile nucleare sau radiologice |
CNCAN |
MAI MECRMA MS |
CNCAN ANDR MAI MT MMAP MENCS |
MAI/CNCAN/ ANDR |
MAI, CNCAN, ANDR, MECRMA MApN, MMAP. MADR, MS MT, STS, MAE, autorităţile administraţiei publice locale Alte organizaţii conform domeniului de competenţă |
CNCAN, ANDR MAI, MMAP MENCS, MP, MS Autorităţile administraţiei publice locale |
CNCAN, ANDR MAI, MMAP, MS Operatorii economici/Titularii de autorizaţie |
|
15. |
Poluare de ape |
Care pun în pericol viaţa oamenilor, mediul acvatic şi obiective majore de alimentare cu apă |
MM AP |
MDRAP |
MMAP MT MAI MADR MDRAP MS |
MMAP MAI MT |
MAI, MADR Autorităţile administraţiei publice locale Alte organizaţii şi structuri conform domeniului de competenţă |
MDRAP, MAI MMAP, MT, MS, MP Autorităţile administraţiei publice locale |
MMAP, MT, MS, MDRAP, autorităţile administraţiei publice locale Operatorii economici/Titularii de autorizaţie |
Cu impact major transfrontalier |
MAI MT |
MMAP MT MAI MADR MDRAP MS |
MMAP MAI MT |
MAI MADR Alte organizaţii şi structuri conform domeniului de competenţă |
MDRAP, MAI MMAP, MT, MS, MP Autorităţile administraţiei publice locale |
MMAP, MT, MS, MDRAP, autorităţile administraţiei publice locale Operatorii economici/Titularii de autorizaţie |
|||
|
|
Poluări accidentale ale cursurilor de apă |
MMAP |
MDRAP |
MMAP MT MAI MADR MDRAP MS |
MMAP MAI MT |
MAI MADR Alte organizaţii şi structuri conform domeniului de competenţă |
MDRAP, MAI MMAP, MT, MS, MP Autorităţile administraţiei publice locale |
MMAP, MT, MDRAP, MS, autorităţile administraţiei publice locale Operatorii economici/Titularii de autorizaţie |
Poluări marine în zona costieră |
MMAP MAI MT MDRAP |
MMAP MT MAI MDRAP MS |
MMAP MAI MT |
ANR/EMSA MT/CNRN RADIONAV ARSVOM MAI Alte organizaţii şi structuri conform domeniului de competenţă |
MDRAP MAI MMAP MT, MS, MP Autorităţile administraţiei publice locale |
MMAP MT, MS, MDRAP Autorităţile administraţiei publice locale Operatorii economici/Titularii de Autorizaţie |
|||
Poluări marine |
MT MDRAP |
MMAP MT MAI MDRAP MS |
MMAP MAI MT |
ANR/ARSVOM CNRN RADIONAV, MAI Alte organizaţii şi structuri conform domeniului de competenţă |
MDRAP MAI MMAP MT, MS, MP Autorităţile administraţiei publice locale |
MMAP, MT, MDRAP, MS, Autorităţile administraţiei publice locale Operatorii economici/Titularii de autorizaţie |
|||
16. |
Prăbuşiri de construcţii, instalaţii sau amenajări |
MDRAP |
MECRMA ME |
MECRMA MMAP MT MAI MADR MDRAP MS |
MAI MECRMA |
MS, MAI, MDRAP/ISC MADR, MMAP, MT, MApN Autorităţile administraţiei publice locale Alte organizaţii şi structuri conform domeniului de competenţă |
MDRAP MAI MMAP MT MP Autorităţile administraţiei publice locale |
MMAP, MT MDRAP Autorităţile administraţiei publice locale Operatorii economici/Titularii de autorizaţie |
|
17. |
Eşecul utilităţilor publice |
Reţele importante de radio şi televiziune |
MDRAP |
MCSI |
MCSI MDRAP MMAP MAI |
MCSI/MAI |
Operatorii economici/Titularii de autorizaţie |
MDRAP, MAI MMAP, MT, MP Autorităţile administraţiei publice locale |
MMAP, MT, MDRAP Autorităţile administraţiei publice locale Operatorii economici/Titularii de autorizaţie |
Reţele importante de comunicaţii şi informatică |
STS |
MECRMA MCSI MDRAP MMAP MAI MS STS |
MCSI / STS/MAI |
MCSI STS Operatorii economici/Titularii de autorizaţie |
MDRAP, MAI, MMAP, MT, MP STS Autorităţile administraţiei publice locale |
MMAP, MT, MDRAP STS, autorităţile administraţiei publice locale Operatorii economici/Titularii de autorizaţie |
|||
Reţele importante de energie electrică şi de gaze |
ME MECRMA |
MECRMA MCSI MDRAP MMAP MAI MS |
ME/MAI |
MDRAP, MAI, MT Operatorii economici/Titularii de autorizaţie |
MDRAP, MAI MMAP, MT, MP Autorităţile administraţiei publice locale |
MMAP, MT, MDRAP Autorităţile administraţiei publice locale; operatorii economici/titularii de autorizaţie |
|||
Reţele importante de energie termică |
MDRAP |
MDRAP |
MECRMA MCSI MDRAP MM AP MAI MS |
MDRAP Administraţia locală/MAI |
MDRAP, MAI, MT Operatorii economici/Titularii de autorizaţie |
MDRAP, MAI MMAP, MT, MP Autorităţile administraţiei publice locale |
MMAP, MT, MDRAP Autorităţile administraţiei publice locale, operatorii economici/titularii de autorizaţie |
||
Reţele importante de alimentare cu apă |
MDRAP |
MECRMA MCSI MDRAP MM AP MAI MS |
MDRAP Administraţia locală/MAI |
MDRAP, MAI, MT, MMAP Operatorii economici/Titularii de autorizaţie |
MDRAP, MAI MMAP, MT, MP Autorităţile administraţiei publice locale |
MMAP, MT, MDRAP Autorităţile administraţiei publice locale, operatorii economici/ titularii de autorizaţie |
|||
Reţele importante de canalizare şi epurare a apelor uzate şi pluviale |
MDRAP |
MECRMA MCSI MDRAP MM AP MAI MS |
MDRAP Administraţia locală/MAI |
MAI, MT, MMAP Operatorii economici/ Titularii de autorizaţie |
MDRAP, MAI MMAP, MT, MP Autorităţile administraţiei publice locale |
MMAP, MT, MDRAP Autorităţile administraţiei publice locale, operatorii economici/titularii de autorizaţie |
|||
Cedări de baraje sau alte incidente care conduc la evacuarea de debite, punând în pericol viaţa oamenilor |
MM AP |
MECRMA MCSI MDRAP MM AP MAI MS MM AP |
MAI |
MAI, MS, MApN, MT, MECRMA MDRAP, autorităţile administraţiei publice locale Alte organizaţii şi structuri conform domeniului de competenţă |
MDRAP, MAI MMAP, MT, MP Autorităţile administraţiei publice locale |
MMAP, MT, MDRAP Autorităţile administraţiei publice locale, operatorii economici/titularii de autorizaţie |
0 |
1 |
2 |
3 |
4 |
5 |
6 |
7 |
8 |
9 |
18. |
Căderi de obiecte din atmosferă şi din cosmos |
MENCS |
MAI |
MENCS MAI ANDR MT MDRAP MS ROŞA |
MAI |
MApN, MS, MT, MCSI, MADR, MDRAP. MMAP, ANDR, autorităţile administraţiei publice locale Alte organizaţii şi structuri conform domeniului de competenţă |
MDRAP, MAI, MMAP, MT, MP MENCS, ANDR Autorităţile administraţiei publice locale |
MMAP, MT, MDRAP Autorităţile administraţiei publice locale Operatorii economici/Titularii de autorizaţie |
|
19. |
Muniţie neexplodată sau nedezactivată rămasă din timpul conflictelor militare |
MAI |
MApN |
MAI MENCS MDRAP MS |
MĂI |
MApN SRI |
MDRAP, MAI MP, MENCS Autorităţile administraţiei publice locale |
MAI MDRAP Autorităţile administraţiei publice locale |
|
20. |
Epidemii |
MS |
MAI |
MS MENCS MAI MDRAP |
MS MAI |
MAI MADR/ANSVSA MApN MT MAE Autorităţile administraţiei publice locale Alte organizaţii şi structuri conform domeniului de competenţă |
MS MP MENCS Autorităţile administraţiei publice locale |
MS MDRAP Autorităţile administraţiei publice locale |
|
21. |
Epizootii/Zoonoze |
ANSVSA |
MS MADR |
ANSVSA MAI MECRMA MS |
MADR ANSVSA MAI |
MS MAI MAE MApN MMAP MT Autorităţile administraţiei publice locale Alte organizaţii şi structuri conform domeniului de competenţă |
ANSVSA MP Autorităţile administraţiei publice locale |
MDRAP ANSVSA Autorităţile administraţiei publice locale |
|
22. |
Risc radiologie |
CNCAN |
MAI MApN MS |
ANDR CNCAN MS MAI MM AP |
MAI |
MAI, CNCAN. MECRMA, MApN MMAP. MS, MT. STS, MAE, ANDR Autorităţile administraţiei publice locale Alte organizaţii şi structuri conform domeniului de competenţă |
MDRAP ANDR, MS MP MENCS Autorităţile administraţiei publice locale |
MDRAP, MS ANDR Autorităţile administraţiei publice locale Operatorii economici/Titularii de autorizaţie |
|
23. |
Incendii |
MAI |
MDRAP |
MAI MENCS |
MAI |
MAI Autorităţile administraţiei publice locale Operatorii economici/Titularii de autorizaţie Alte organizaţii şi structuri conform domeniului de competenţă |
MAI MP |
MDRAP Autorităţile administraţiei publice locale Operatorii economici/Titularii de autorizaţie |
|
24. |
Situaţii determinate de atacul organismelor dăunătoare plantelor |
ANF |
ANF |
ANF |
MADR |
MAI MAE MMAP Autorităţile administraţiei publice locale Operatorii economici/Titularii de autorizaţie Alte organizaţii şi structuri conform domeniului de competenţă |
MADR/ANF Autorităţile administraţiei publice locale |
MADR ANF Autorităţile administraţiei publice locale |
ANEXA Nr. 2
Repartizarea principalelor funcţii de sprijin
Autorităţi responsabile |
Înştiinţare, avertizare şi alarmare |
Recunoa-ştere şi cercetare |
Comunicaţii şi informatică |
Căutare - salvare |
Descarce-rare. deblocare căi de acces |
Protecţia populaţiei (evacuare, cazare, adăpostire, asigurare apă şi tirană, alte măsuri de protecţie) |
Asistenţă medicală de urgenţă (prim ajutor calificat, triaj, stabilizare, evacuare medicala, asistenţă medicală de urgenţă în unităţile primire urgenţe şi compar-timentele de primire urgenţe) |
Asistenţă medicală în faza spitalicească |
Localizarea şi stingerea incendiilor |
Neutralizarea materialelor periculoase/ explozive/ radioactive |
Asigurarea trans-portului |
Asigurarea energiei pentru iluminat, încălzire şi alte utilităţi |
Efectuarea depoluării şi deconta-minării CBRN |
Menţinerea, asigurarea şi restabilirea ordinii publice pe timpul situaţiilor de urgenţă |
Restabilirea stării provizorii de normalitate |
Acordarea de ajutoare de primă necesitate |
Acordarea asistenţei sociale, psihologice şi religioase |
Imple-mentare măsuri la epizootii grave şi zoonoze, precum şi la cele de natură fitosanitară |
|
0 |
1 |
2 |
3 |
4 |
5 |
6 |
7 |
8 |
9 |
10 |
11 |
12 |
13 |
14 |
15 |
16 |
17 |
18 |
|
1. |
MAI |
P |
P |
S |
P |
P |
P |
P |
S |
P |
P |
S |
S |
P |
P |
S |
P |
S |
S |
1.1. |
IGSU |
P |
P |
S |
P |
P |
P |
P |
|
P |
P |
S |
S |
P |
|
S |
S |
S |
S |
1.2. |
IGPR |
S |
S |
S |
S |
S |
S |
|
|
|
P* |
S |
|
S |
S |
S |
S |
S |
S |
1.3. |
IGJR |
S |
S |
S |
S |
S |
S |
S |
|
S |
S |
3 |
|
|
P |
S |
S |
S |
S |
1.4. |
IGPF |
S |
S |
S |
S |
|
S |
|
|
S |
|
S |
|
|
S |
|
|
|
S |
1.5. |
IGAv |
|
S |
S |
P |
|
S |
S |
|
S |
|
S |
|
|
S |
|
S |
|
S |
1.6. |
IGI |
S |
|
|
|
S |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
1.7. |
ANRSPS |
|
|
|
|
S |
P* |
|
S |
|
|
|
|
|
|
S |
P |
|
S |
1.8. |
DGICIP/ instituţia prefectului |
S |
|
|
|
S |
S |
|
|
|
S |
|
S |
|
|
S |
S |
S |
S |
1.9. |
DEPABD |
|
|
|
|
|
S |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
1.10. |
Reţea Sanitară proprie |
|
|
|
|
|
|
S |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
2. |
MApN |
S |
S |
S |
P* |
S |
S |
S |
S |
S |
S |
S |
|
S |
|
|
|
|
S |
3. |
MADR |
S |
S |
S |
|
|
S |
|
|
|
S |
|
|
S |
|
S |
S |
|
P |
3.1. |
Structurile din domeniul îmbunătăţirilor funciare, protecţia Solului şi fitosanitar |
S |
S |
|
|
|
|
|
|
|
S |
|
|
S |
|
|
|
|
S |
3.2. |
APIA |
S |
S |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
S |
3.3. |
ANSVSA |
S |
S |
|
|
|
S |
|
|
|
S |
|
|
S |
|
S |
S |
|
P* |
3.4. |
AASNACP |
S |
|
|
|
|
S |
|
|
|
|
|
|
|
|
S |
|
|
S |
3.5. |
ANF |
S |
S |
|
P* |
||||||||||||||
4. |
MDRAP |
S |
S |
S |
S |
S |
S |
S |
S |
S |
S |
S |
S |
P* |
S |
P |
S |
P |
S |
4.1. |
ISC |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
S |
|
|
|
4.2. |
ANCPI |
|
S |
S |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
S |
|
|
|
4.3. |
CJSU/CLSU Autoritate judeţeană Sau locală |
S |
S |
S |
S |
S |
S |
S |
S |
P* |
S |
S |
S |
P* |
S |
P |
S |
P |
S |
5. |
MENCS |
S |
S |
S |
|
|
S |
|
|
|
|
|
|
|
|
S |
|
|
|
5.1. |
INCDFP |
S |
|
S |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
5.2. |
URBAN-INCERC |
S |
S |
S |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
S |
|
|
|
5.3. |
ROŞA |
S |
S |
S |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
S |
|
|
|
5.4. |
ICS |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
S |
|
|
|
|
|
5.5. |
INCD |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
S |
|
|
|
|
|
6. |
MS |
S |
S |
S |
S |
S |
S |
P* |
P |
|
S |
S |
S |
S |
|
S |
S |
S |
S |
6.1. |
COSU |
S |
|
|
S |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
S |
6.2. |
Spitale regionale şi judeţene de urgenţă |
|
|
|
|
|
|
S |
P |
S |
S |
S |
S |
S |
|
|
S |
|
S |
6.3. |
Alte Spitale şi institute |
|
|
|
|
|
|
S |
S |
|
|
|
|
|
|
|
|
S |
S |
6.4. |
UPU |
S |
S |
S |
S |
S |
|
S |
S |
|
S |
S |
S |
S |
|
|
|
|
S |
6.5. |
DGAMSP |
S |
|
|
|
|
S |
S |
S |
|
S |
S |
S |
S |
|
|
S |
S |
|
6.6. |
IML |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
S |
|
|
|
|
|
S |
|
6.7. |
INCD |
S |
|
|
|
|
|
S |
|
|
S |
|
|
S |
|
|
S |
S |
|
6.8. |
DSP-LIR |
S |
S |
|
|
|
S |
|
|
|
|
|
|
|
|
S |
|
|
|
6.9. |
INSP |
S |
S |
|
|
|
S |
|
|
|
|
|
|
|
|
S |
|
|
|
6.10. |
CNMFTMVM |
|
S |
|
|
|
S |
|
|
|
|
|
|
|
|
S |
|
|
|
6.11 |
ISS |
|
|
|
|
|
|
S |
S |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
6.12 |
SMU |
|
|
|
S |
|
|
S |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
7. |
MCSI |
S |
S |
S |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
S |
|
|
|
7.1. |
ANCOM |
S |
|
S |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
S |
|
|
|
7.2. |
Operatori privaţi |
S |
S |
S |
S |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
S |
|
|
|
7.3. |
CNA |
S |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
7.4. |
SRR |
S |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
7.5. |
SRT |
S |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
7.6. |
SPI |
S |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
7.7. |
SPRT |
S |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
8. |
MMAP |
S |
S |
S |
S |
S |
|
|
S |
P* |
P* |
S |
|
S |
|
S |
S |
|
S |
8.1. |
ITRSV |
|
S |
S |
|
|
|
|
|
P* |
|
|
|
|
|
|
|
|
S |
8.2. |
ANPM |
S |
S |
S |
|
|
|
|
|
|
S |
|
|
S |
|
S |
|
|
S |
8.3. |
GNM |
S |
S |
|
|
|
|
|
|
|
S |
|
|
|
|
S |
|
|
S |
8.4. |
ARBDD |
|
S |
|
S |
S |
|
|
|
S |
S |
S |
|
S |
|
|
S |
|
|
8.5. |
ANM |
S |
|
S |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
8.6. |
INHGA |
S |
|
S |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
8.7. |
ROMSILVA |
|
S |
S |
|
S |
|
|
|
P* |
|
S |
|
|
|
S |
|
|
|
8.8. |
ANAR |
S |
|
S |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
S |
|
S |
|
|
|
9. |
MMFPSPV |
|
|
S |
|
S |
|
|
|
|
|
|
S |
|
|
S |
S |
S |
|
10. |
MFP |
|
|
S |
|
S |
|
|
|
|
|
|
S |
|
|
S |
S |
S |
S |
11. |
MAE |
S |
|
S |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
S |
S |
S |
12. |
MT |
S |
S |
|
P* |
S |
S |
S |
S |
S |
S |
P |
S |
S |
|
S |
|
|
S |
12.1. |
ROMATSA |
S |
|
S |
P* |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
12.2. |
ANR |
|
P* |
|
P* |
|
|
|
|
S |
|
S |
|
S |
|
|
|
|
|
12.3. |
ARSVOM |
|
S |
|
P* |
S |
|
|
|
S |
|
S |
|
S |
|
|
|
|
|
12.4. |
CNRN RADIONAV |
S |
|
S |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
12.5. |
AFDJ |
S |
S |
|
S |
S |
S |
|
|
S |
|
S |
|
|
|
S |
|
|
|
12.6. |
APDM |
S |
S |
|
S |
S |
S |
|
|
S |
|
S |
|
|
|
S |
|
|
|
12.7. |
APDF |
S |
S |
|
S |
S |
S |
|
|
S |
|
S |
|
|
|
S |
|
|
|
12.8. |
METROREX |
|
|
|
S |
|
|
|
|
S |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
12.9 |
CNADNR |
S |
|
|
|
S |
|
* |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
12.10 |
CFR călători |
S |
|
|
|
S |
|
|
|
S |
|
P |
|
|
|
S |
|
|
|
12.11 |
CFR marfă |
S |
|
|
|
S |
|
|
|
S |
|
P |
|
|
|
S |
|
|
|
12.12 |
CNCF CFR SA |
S |
|
|
|
S |
S |
|
|
|
|
|
|
|
|
S |
|
|
|
12.13 |
Reţea Sanitară proprie |
|
|
|
|
|
|
S |
S |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
12.14 |
Administratorii aerodromurilor de sub autoritatea MT |
S |
|
S |
S |
S |
|
S |
|
S |
S |
|
S |
S |
|
S |
S |
S |
|
13. |
STS |
S |
|
P |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
14. |
MECRMA |
S |
S |
S |
P* |
S |
|
|
|
|
S |
S |
|
S |
|
S |
|
|
|
14.1. |
ANDR |
S |
S |
|
|
|
|
|
|
|
S |
|
|
|
|
S |
|
|
|
14.2. |
Op. ec. din Sectorul minier |
S |
S |
|
P* |
S |
|
|
|
|
S |
|
|
S |
|
S |
|
|
|
15. |
MP |
|
S |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
S |
S |
|
|
|
16. |
MJ |
|
S |
|
|
|
|
S |
S |
|
|
|
|
|
S |
S |
|
|
|
16.1. |
ANP |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
S |
|
|
|
|
16.2. |
Reţea Sanitară proprie |
|
|
|
|
|
|
S |
S |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
17. |
MC |
S |
|
S |
|
S |
|
|
|
|
|
S |
|
|
|
S |
|
S |
|
16. |
MTS |
|
|
S |
|
S |
|
|
|
|
|
S |
|
|
|
S |
|
|
|
19. |
ME |
S |
|
S |
|
|
|
|
|
|
|
|
P |
|
|
S |
|
|
|
20. |
CNCAN |
S |
S |
S |
|
|
S |
|
|
|
S |
S |
S |
S |
|
S |
|
|
|
21. |
SRI |
S |
|
S |
|
|
|
S |
S |
|
P* |
|
|
|
|
S |
|
|
|
21.1. |
Reţea Sanitară proprie |
|
|
|
|
|
|
S |
S |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
22. |
SPP |
S |
|
S |
S |
|
|
|
|
|
S |
S |
|
|
|
|
|
|
|
23. |
SIE |
S |
|
S |
|
|
|
|
|
|
S |
S |
|
|
|
|
|
|
|
24. |
Alte Structuri, ag. neguv. şi op. ec. |
S |
S |
S |
S |
S |
S |
S |
S |
P* |
S |
S |
S |
P* |
S |
S |
S |
S |
|
24.1. |
SNCR |
|
|
|
|
|
S |
S |
S |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
24.2. |
CETAPC |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
S |
|
|
|
|
|
|
24.3 |
SALVAMONT |
|
S |
|
P* |
S |
|
S |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
24.4 |
SALVASPEO |
|
S |
|
P* |
S |
|
S |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
24.5 |
SALVAMAR |
S |
|
|