MONITORUL OFICIAL AL ROMANIEI
P A R T E A I
Anul XXIII - Nr. 454 LEGI, DECRETE, HOTĂRÂRI SI ALTE ACTE Miercuri, 29 iunie 2011
SUMAR
DECIZII ALE CURTII CONSTITUTIONALE
Decizia nr. 479 din 12 aprilie 2011 referitoare la exceptia de neconstitutionalitate a prevederilor art. 1 alin. (1) pct. 36 teza întâi din Legea nr. 176/2010 privind integritatea în exercitarea functiilor si demnitătilor publice, pentru modificarea si completarea Legii nr. 144/2007 privind înfiintarea, organizarea si functionarea Agentiei Nationale de Integritate, precum si pentru modificarea si completarea altor acte normative
Decizia nr. 543 din 28 aprilie 2011 referitoare la exceptia de neconstitutionalitate a prevederilor art. I pct. 20 din Ordonanta de urgentă a Guvernului nr. 105/2009 privind unele măsuri în domeniul functiei publice, precum si pentru întărirea capacitătii manageriale la nivelul serviciilor publice deconcentrate ale ministerelor si ale celorlalte organe ale administratiei publice centrale din unitătile administrativ-teritoriale si ale altor servicii publice, precum si pentru reglementarea unor măsuri privind cabinetul demnitarului din administratia publică centrală si locală, cancelaria prefectului si cabinetul alesului local
HOTĂRÂRI ALE GUVERNULUI ROMÂNIEI
607. - Hotărâre pentru aprobarea amendamentului convenit prin scrisorile semnate la Bucuresti la 1 octombrie 2010 si la Washington la 9 decembrie 2010, între Guvernul României si Banca Internatională pentru Reconstructie si Dezvoltare, la Acordul de împrumut dintre România si Banca Internatională pentru Reconstructie si Dezvoltare privind finantarea Proiectului de diminuare a riscurilor în cazul producerii calamitătilor naturale si pregătirea pentru situatii de urgentă si la Acordul de asistentă financiară nerambursabilă dintre România si Banca Internatională pentru Reconstructie si Dezvoltare, actionând în calitate de agentie de implementare a Facilitătii Globale de Mediii, privind finantarea Proiectului de diminuare a riscurilor în cazul producerii calamitătilor naturale si pregătirea pentru situatii de urgentă, semnate la Bucuresti la 26 mai 2004
621. - Hotărâre pentru modificarea si completarea anexei nr. 14 la Hotărârea Guvernuluinr. 974/2002 privind atestarea domeniului public al judetului Alba, precum si al municipiilor, oraselor si comunelor din judetul Alba
622. - Hotărâre pentru modificarea si completarea anexei nr. 83 la Hotărârea Guvernului nr. 1.347/2001 privind atestarea domeniului public al judetului Bacău, precum si al municipiilor, oraselor si comunelor din judetul Bacău
ACTE ALE ORGANELOR DE SPECIALITATE ALE ADMINISTRATIEI PUBLICE CENTRALE
1.057. - Ordin al ministrului sănătătii privind actualizarea tarifelor pentru analizele de laborator efectuate de către Institutul National de Hematologie Transfuzională si reteaua de transfuzie sanguină
DECIZII ALE CURTII CONSTITUTIONALE
CURTEA CONSTITUTIONALĂ
din 12 aprilie 2011
referitoare la exceptia de neconstitutionalitate a prevederilor art. 1 alin. (1) pct. 36 teza întâi din Legea nr. 176/2010 privind integritatea în exercitarea functiilor si demnitătilor publice, pentru modificarea si completarea Legii nr. 144/2007 privind înfiintarea, organizarea si functionarea Agentiei Nationale de Integritate, precum si pentru modificarea si completarea altor acte normative
Augustin Zegrean - presedinte
Aspazia Cojocaru - judecător
Acsinte Gaspar - judecător
Petre Lăzăroiu - judecător
Mircea Stefan Minea - judecător
Iulia Antoanella Motoc - judecător
Ion Predescu - judecător
Puskás Valentin Zoltán - judecător
Tudorel Toader - judecător
Valentina Bărbăteanu - magistrat-asistent
Cu participarea reprezentantului Ministerului Public, procuror Carmen-Cătălina Gliga.
Pe rol se află solutionarea exceptiei de neconstitutionalitate a prevederilor art. 41 alin. (1) pct. 34 din Legea nr. 144/2007 privind înfiintarea, organizarea si functionarea Agentiei Nationale de Integritate, exceptie ridicată de Ionela Voroneanu în Dosarul nr. 40.769/299/2009 al Judecătoriei Sectorului 1 Bucuresti.
La apelul nominal răspunde, pentru partea Agentia Natională de Integritate, doamna Carmen Cucu, în calitate de consilier juridic, având delegatie depusă la dosar. Se constată lipsa autoarei exceptiei, fată de care procedura de citare a fost legal îndeplinită.
Cauza fiind în stare de judecată, presedintele Curtii acordă cuvântul reprezentantului părtii prezente, care solicită respingerea exceptiei de neconstitutionalitate, precizând, în acest sens, că textul de lege criticat a mai format obiectul controlului de constitutionalitate, iar Curtea Constitutională a constatat conformitatea acestuia cu prevederile constitutionale invocate. Depune la dosar si note scrise.
Reprezentantul Ministerului Public pune concluzii de respingere a exceptiei de neconstitutionalitate, invocând jurisprudenta în materie a Curtii Constitutionale, reprezentată, de exemplu, de Decizia nr. 1.082 din 8 septembrie 2009.
CURTEA,
având în vedere actele si lucrările dosarului, constată următoarele:
Prin încheierea din 20 aprilie 2010, pronuntată în Dosarul nr. 40.769/299/2009, Judecătoria Sectorului 1 Bucuresti a sesizat Curtea Constitutională cu exceptia de neconstitutionalitate a prevederilor art. 41 alin. (1) pct. 34 din Legea nr. 144/2007 privind înfiintarea, organizarea si functionarea Agentiei Nationale de Integritate, exceptie ridicată de Ionela Voroneanu într-o cauză având ca obiect solutionarea plângerii împotriva unui proces-verbal de constatare si sanctionare a unei contraventii la Legea nr. 144/2007, emis de către Agentia Natională de Integritate.
În motivarea exceptiei de neconstitutionalitate autorul acesteia sustine, în esentă, că pct. 34 al art. 41 din Legea nr. 144/2007 include în categoria persoanelor care au obligatia declarării averii si “personalul institutiilor publice implicat în realizarea procesului de privatizare”, ceea ce presupune că această obligatie incumbă tuturor salariatilor institutiilor publice implicati în privatizare, inclusiv personalului contractual angajat cu contract individual de muncă. Această dispozitie legală excedează scopului legii, adică asigurării cerintelor de impartialitate, integritate si transparentă în exercitarea functiilor si demnitătilor publice. În categoria persoanelor care ocupă functii sau demnităti publice nu pot fi inclusi toti salariatii institutiilor publice implicate în privatizare, decât în mod discriminatoriu si cu încălcarea principiului egalitătii în fata legii. Totodată, sustine că textul este discriminatoriu, întrucât prevede obligatia declarării averii numai pentru personalul institutiilor publice implicate în privatizare, nu si pentru personalul contractual al tuturor celorlalte institutii publice.
Judecătoria Sectorului 1 Bucuresti apreciază că exceptia de neconstitutionalitate este neîntemeiată, în argumentatia sa invocând jurisprudenta Curtii Constitutionale în materie (Decizia nr. 1.412 din 16 decembrie 2008).
Potrivit prevederilor art. 30 alin. (1) din Legea nr. 47/1992, încheierea de sesizare a fost comunicată presedintilor celor două Camere ale Parlamentului, Guvernului si Avocatului Poporului, pentru a-si exprima punctele de vedere asupra exceptiei de neconstitutionalitate.
Presedintii celor două Camere ale Parlamentului, Guvernul si Avocatul Poporului nu au comunicat punctele lor de vedere asupra exceptiei de neconstitutionalitate.
CURTEA,
examinând încheierea de sesizare, raportul întocmit de judecătorul-raportor, sustinerile reprezentantului părtii prezente si notele scrise depuse de acesta la dosar, concluziile procurorului, dispozitiile legale criticate, raportate la prevederile Constitutiei, precum si Legea nr. 47/1992, retine următoarele:
Curtea Constitutională a fost legal sesizată si este competentă, potrivit dispozitiilor art. 146 lit. d) din Constitutie, precum si ale art. 1 alin. (2), ale art. 2, 3, 10 si 29 din Legea nr. 47/1992, să solutioneze exceptia de neconstitutionalitate.
Obiectul exceptiei de neconstitutionalitate, astfel cum reiese din încheierea de sesizare, îl constituie dispozitiile art. 41 alin. (1) pct. 34 din Legea nr. 144/2007 privind înfiintarea, organizarea si functionarea Agentiei Nationale de Integritate, republicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 535 din 3 august 2009. Textul criticat are următoarea redactare:
- Art. 41 alin. (1) pct. 34 din Legea nr. 144/2007: “(1) Următoarele categorii de persoane au obligatia declarării averii si a intereselor: [...]
34. personalul institutiilor publice implicat în realizarea procesului de privatizare;”.
Urmare a Deciziei Curtii Constitutionale nr. 415 din 14 aprilie 2010, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 294 din 5 mai 2010, a fost adoptată Legea nr. 176/2010 privind integritatea în exercitarea functiilor si demnitătilor publice, pentru modificarea si completarea Legii nr. 144/2007 privind înfiintarea, organizarea si functionarea Agentiei Nationale de Integritate, precum si pentru modificarea si completarea altor acte normative, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 621 din 2 septembrie 2010, care, prin art. 33 pct. 16, abrogă dispozitiile art. 41 din Legea nr. 144/2007.
Dispozitiile de lege criticate se regăsesc, într-o nouă formă, în cuprinsul prevederilor art. 1 alin. (1) pct. 36 din Legea nr. 176/2010, care includ în categoriile de persoane cărora le revine obligatia declarării averii si a intereselor “personalul institutiilor publice, inclusiv personalul angajat cu contract individual de muncă, implicat în realizarea procesului de privatizare, precum si personalul institutiilor si autoritătilor publice, inclusiv personalul angajat cu contract individual de muncă, care administrează sau implementează programe ori proiecte finantate din fonduri externe sau din fonduri bugetare”.
Curtea apreciază că obiectul prezentei exceptii de neconstitutionalitate îl reprezintă dispozitiile art. 1 alin. (1) pct. 36 teza întâi din Legea nr. 176/2010, asupra acestora urmând să se pronunte prin decizia de fată.
În opinia autorului exceptiei de neconstitutionalitate, textele de lege criticate contravin dispozitiilor din Legea fundamentală cuprinse în art. 4 alin. (2) referitoare la criteriile nediscriminării si în art. 53 privind restrângerea exercitiului unor drepturi sau al unor libertăti.
Examinând exceptia de neconstitutionalitate, Curtea observă că autorul acesteia critică solutia legislativă potrivit căreia personalul institutiilor publice implicat în realizarea procesului de privatizare este obligat să depună declaratii de avere si de interese, fără niciun fel de diferentieri în cadrul acestui tip de personal. Ulterior sesizării Curtii Constitutionale, textul de lege criticat a primit o nouă redactare, mai clară si mai precisă, de natură a realiza o delimitare netă a sferei subiectilor de drept cărora le incumbă această obligatie. Astfel, în prezent, textul de lege ce formează obiectul exceptiei mentionează expres si personalul contractual implicat în realizarea procesului de privatizare. O asemenea precizare are ca finalitate stabilirea fără echivoc a categoriilor de personal care sunt tinute de respectarea obligatiei mentionate.
Cu privire la obligatia depunerii declaratiilor de avere si de interese de către personalului implicat în procesul de privatizare, instanta de contencios constitutional a statuat, de exemplu, prin Decizia nr. 1.082 din 8 septembrie 2009, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 659 din 3 octombrie 2009, că nu are caracter discriminatoriu, fiind aplicabilă în egală măsură tuturor persoanelor aflate în situatia prevăzută de norma legală. Totodată, Curtea a statuat că obligatia instituită este justificată de necesitatea prevenirii săvârsirii faptelor de coruptie de către anumite categorii de personal si că se impune personalului implicat în procesul de privatizare tocmai prin legătura pe care persoanele apartinând acestei categorii o au cu gestionarea fondurilor publice, dar si prin atributiile de serviciu specifice pe care le îndeplinesc. Instanta de control constitutional a constatat că legiuitorul, pentru a asigura conditiile ca activitatea acestora să se desfăsoare sub semnul impartialitătii, integritătii si transparentei, poate să stabilească măsuri de protectie a acestor deziderate, o asemenea măsură fiind chiar obligatia de depunere a declaratiilor de avere si interese aflată în sarcina personalului implicat în procesul de privatizare.
Având în vedere că, în varianta actuală, textul de lege nu face decât să expliciteze si să detalieze categoriile de personal cărora le revine obligatia mentionată, cele statuate de Curtea Constitutională prin decizia mai sus citată îsi mentin valabilitatea si cu privire la prezenta exceptie de neconstitutionalitate.
Pentru considerentele expuse mai sus, în temeiul art. 146 lit. d) si al art. 147 alin. (4) din Constitutie, precum si al art. 1-3, al art. 11 alin. (1) lit. A.d) si al art. 29 din Legea nr. 47/1992,
CURTEA CONSTITUTIONALĂ
În numele legii
DECIDE:
Respinge, ca neîntemeiată, exceptia de neconstitutionalitate a prevederilor art. 1 alin. (1) pct. 36 teza întâi din Legea nr. 176/2010 privind integritatea în exercitarea functiilor si demnitătilor publice, pentru modificarea si completarea Legii nr. 144/2007 privind înfiintarea, organizarea si functionarea Agentiei Nationale de Integritate, precum si pentru modificarea si completarea altor acte normative, exceptie ridicată de Ionela Voroneanu în Dosarul nr. 40.769/299/2009 ai Judecătoriei Sectorului 1 Bucuresti.
Definitivă si general obligatorie.
Pronuntată în sedinta publică din data de 12 aprilie 2011.
PRESEDINTELE CURTII CONSTITUTIONALE,
AUGUSTIN ZEGREAN
Magistrat-asistent,
Valentina Bărbăteanu
CURTEA CONSTITUTIONALĂ
din 28 aprilie 2011
referitoare la exceptia de neconstitutionalitate a prevederilor art. I pct. 20 din Ordonanta de urgentă a Guvernului nr. 105/2009 privind unele măsuri în domeniul functiei publice, precum si pentru întărirea capacitătii manageriale la nivelul serviciilor publice deconcentrate ale ministerelor si ale celorlalte organe ale administratiei publice centrale din unitătile administrativ-teritoriale si ale altor servicii publice, precum si pentru reglementarea unor măsuri privind cabinetul demnitarului din administratia publică centrală si locală, cancelaria prefectului si cabinetul alesului local
Augustin Zegrean - presedinte
Acsinte Gaspar - judecător
Petre Lăzăroiu - judecător
Mircea Stefan Minea - judecător
Iulia Antoanella Motoc - judecător
Ion Predescu - judecător
Puskás Valentin Zoltán - judecător
Tudorel Toader - judecător
Ioana Marilena Chiorean - magistrat-asistent
Cu participarea reprezentantului Ministerului Public, procuror Carmen-Cătălina Gliga.
Pe rol se află solutionarea exceptiei de neconstitutionalitate a prevederilor art. I pct. 20 din Ordonanta de urgentă a Guvernului nr. 105/2009 privind unele măsuri în domeniul functiei publice, precum si pentru întărirea capacitătii manageriale la nivelul serviciilor publice deconcentrate ale ministerelor si ale celorlalte organe ale administratiei publice centrale din unitătile administrativ-teritoriale si ale altor servicii publice, precum si pentru reglementarea unor măsuri privind cabinetul demnitarului din administratia publică centrală si locală, cancelaria prefectului si cabinetul alesului local, exceptie ridicată de Daniel Soare în Dosarul nr. 3.310/121/2010 al Tribunalului Galati - Sectia comercială.
La apelul nominal se constată lipsa părtilor, fată de care procedura de citare a fost legal îndeplinită.
Cauza este în stare de judecată.
Presedintele Curtii acordă cuvântul reprezentantului Ministerului Public, care pune concluzii de respingere, ca devenită inadmisibilă, a exceptiei de neconstitutionalitate, întrucât dispozitiile de lege criticate au fost abrogate ulterior sesizării Curtii Constitutionale.
CURTEA,
având în vedere actele si lucrările dosarului, constată următoarele:
Prin încheierea din 18 mai 2010, pronuntată în Dosarul nr. 3.310/121/2010, Tribunalul Galati - Sectia comercială a sesizat Curtea Constitutională cu exceptia de neconstitutionalitate a “modalitătii de adoptare a Ordonantei de urgentă a Guvernului nr. 105/2009”. Exceptia de neconstitutionalitate a fost ridicată de Daniel Soare într-o cauză de contencios administrativ având ca obiect “litigiu functionari publici”.
În motivarea exceptiei de neconstitutionalitate autorul acesteia sustine că Ordonanta de urgentă a Guvernului nr. 105/2009 contravine dispozitiilor constitutionale ale art. 115 alin. (1) si (4) privind conditiile de adoptare a ordonantelor de urgentă ale Guvernului, deoarece, potrivit art. 73 alin. (3) lit. j) din Constitutie, statutul functionarilor publici trebuie să fie reglementat exclusiv prin lege organică si, prin urmare, nu i se pot aduce modificări printr-o ordonantă de urgentă a Guvernului, asa cum s-a întâmplat în cazul de fată. În mod contrar, s-ar încălca si principiul separatiei puterilor în stat, puterea executivă nefiind abilitată să se subroge în drepturile si atributiile puterii legiuitoare.
Totodată, arată că se încalcă si dispozitiile art. 115 alin. (4) din Constitutie, deoarece argumentarea situatiei de exceptie ce impune urgenta trebuie să-si găsească aplicabilitatea fată de toate prevederile adoptate prin ordonanta de urgentă a Guvernului. Or, Guvernul îsi motivează urgenta adoptării acestui act normativ prin necesitatea reducerii cheltuielilor cu salarizarea functionarilor publici, însă această argumentare nu justifică reducerea perioadei de suspendare a raportului de serviciu la cererea functionarului public, ci, dimpotrivă, dă posibilitatea diminuării cheltuielilor legate de salarizare. Arată autorul exceptiei că, “practic, situatia extraordinară, dată de prefigurarea cresterii galopante a crizei economico-financiare a României, ar fi trebuit să determine Guvernul să adopte norme de majorare a perioadei în care functionarul public are dreptul, la cerere, de a-si suspenda raportul de serviciu”.
De asemenea, arată că se încalcă si dispozitiile art. 141 din Constitutie, deoarece Guvernul, restrângând dreptul de suspendare a raportului de serviciu al functionarilor publici, nu a consultat Consiliul Economic si Social.
În ceea ce priveste dispozitiile art. I pct. 20 din Ordonanta de urgentă a Guvernului nr. 105/2009, ce modifică dispozitiile art. 95 alin. (2) din Legea nr. 188/1999 privind Statutul functionarilor publici, arată că acestea contravin art. 53 din Constitutie, deoarece restrâng dreptul functionarului public de a-si suspenda raporturile de serviciu, motivele restrângerii neîncadrându-se în niciunul dintre motivele prevăzute în norma constitutională invocată.
Tribunalul Galati - Sectia comercială consideră că exceptia de neconstitutionalitate este neîntemeiată.
Potrivit prevederilor art. 30 alin. (1) din Legea nr. 47/1992, încheierea de sesizare a fost comunicată presedintilor celor două Camere ale Parlamentului, Guvernului si Avocatului Poporului, pentru a-si exprima punctele de vedere asupra exceptiei de neconstitutionalitate.
Presedintii celor două Camere ale Parlamentului, Guvernul si Avocatul Poporului nu au comunicat punctele lor de vedere asupra exceptiei de neconstitutionalitate.
CURTEA,
examinând încheierea de sesizare, raportul întocmit de judecătorul-raportor, concluziile procurorului, dispozitiile legale criticate, raportate la prevederile Constitutiei, precum si Legea nr. 47/1992, retine următoarele:
Curtea Constitutională a fost legal sesizată si este competentă, potrivit dispozitiilor art. 146 lit. d) din Constitutie, precum si ale art. 1 alin. (2), ale art. 2, 3, 10 si 29 din Legea nr. 47/1992, să solutioneze exceptia de neconstitutionalitate.
Obiectul exceptiei de neconstitutionalitate, astfel cum reiese din încheierea de sesizare, îl constituie prevederile Ordonantei de urgentă a Guvernului nr. 105/2009 privind unele măsuri în domeniul functiei publice, precum si pentru întărirea capacitătii manageriale la nivelul serviciilor publice deconcentrate ale ministerelor si ale celorlalte organe ale administratiei publice centrale din unitătile administrativ-teritoriale si ale altor servicii publice, precum si pentru reglementarea unor măsuri privind cabinetul demnitarului din administratia publică centrală si locală, cancelaria prefectului si cabinetul alesului local, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 668 din 6 octombrie 2009, si aprobată cu modificări, ulterior sesizării Curtii Constitutionale, prin Legea nr. 264/2010, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 872 din 28 decembrie 2010.
Din analiza notelor scrise ale autorului exceptiei de neconstitutionalitate, reiese că acesta critică, punctual, prevederile art. I pct. 20 din Ordonanta de urgentă a Guvernului nr. 105/2009, atât din punct de vedere extrinsec (referitor la neîndeplinirea cerintelor constitutionale de adoptare a acestui act normativ în ceea ce priveste art. I pct. 20), cât si din punct de vedere intrinsec (referitor la încălcarea art. 53 din Constitutie).
La data sesizării Curtii Constitutionale, dispozitiile de lege criticate aveau următoarea redactare:
,Art. I. - Legea nr. 188/1999 privind Statutul functionarilor publici, republicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 365 din 29 mai 2007, cu modificările si completările ulterioare, se modifică si se completează după cum urmează:
20. La articolul 95, alineatul (2) se modifică si va avea următorul cuprins:
«(2) Raportul de serviciu se poate suspenda la cererea motivată a functionarului public, pentru un interes personal legitim, în alte cazuri decât cele prevăzute la alin. (1) si la art. 94 alin. (1), pe o perioadă cuprinsă între o lună si 6 luni, fără ca perioadele cumulate de suspendare să depăsească 3 ani în cariera functionarului public în cadrul aceleiasi autorităti sau institutii publice. Conducătorul autoritătii sau institutiei publice nu poate aproba cererea de suspendare a raportului de serviciu al functionarului public dacă interesul personal legitim este justificat prin desfăsurarea de activităti remunerate pe perioada suspendării raporturilor de serviciu.»“
Ulterior sesizării Curtii Constitutionale, dispozitiile art. I pct. 20 din Ordonanta de urgentă a Guvernului nr. 105/2009 au fost abrogate expres prin art. V din Legea nr. 140/2010 pentru modificarea si completarea Legii nr. 188/1999 privind Statutul functionarilor publici, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 471 din 8 iulie 2010.
Autorul exceptiei de neconstitutionalitate consideră că aceste prevederi de lege contravin dispozitiilor constitutionale ale art. 53 privind restrângerea exercitiului unor drepturi sau al unor libertăti, ale art. 115 alin. (1) si (4) privind conditiile de adoptare a ordonantelor de urgentă ale Guvernului si celor ale art. 141 privind Consiliul Economic si Social.
Examinând exceptia de neconstitutionalitate, Curtea constată următoarele:
Ulterior sesizării Curtii Constitutionale, prin încheierea din 18 mai 2010, prevederile de lege care constituie obiect al exceptiei de neconstitutionalitate au fost abrogate expres prin Legea nr. 140/2010 pentru modificarea si completarea Legii nr. 188/1999 privind Statutul functionarilor publici.
Prin urmare, exceptia de neconstitutionalitate nu mai îndeplineste una dintre conditiile de admisibilitate prevăzute de art. 29 alin. (1) din Legea nr. 47/1992, si anume aceea care impune ca textul legal ce formează obiectul acesteia să fie în vigoare. Fată de momentul pronuntării asupra prezentei exceptii, Curtea constată că aceasta a devenit inadmisibilă, prevederile de lege criticate fiind abrogate între momentul sesizării Curtii Constitutionale si momentul pronuntării instantei de contencios constitutional asupra exceptiei de neconstitutionalitate.
Pentru considerentele expuse mai sus, în temeiul art. 146 lit. d) si al art. 147 alin. (4) din Constitutie, precum si al art. 1-3, al art. 11 alin. (1) lit. A.d) si al art. 29 din Legea nr. 47/1992,
CURTEA CONSTITUTIONALĂ
În numele legii
DECIDE:
Respinge, ca devenită inadmisibilă, exceptia de neconstitutionalitate a prevederilor art. I pct. 20 din Ordonanta de urgentă a Guvernului nr. 105/2009 privind unele măsuri în domeniul functiei publice, precum si pentru întărirea capacitătii manageriale la nivelul serviciilor publice deconcentrate ale ministerelor si ale celorlalte organe ale administratiei publice centrale din unitătile administrativ-teritoriale si ale altor servicii publice, precum si pentru reglementarea unor măsuri privind cabinetul demnitarului din administratia publică centrală si locală, cancelaria prefectului si cabinetul alesului local, exceptie ridicată de Daniel Soare în Dosarul nr. 3.310/121/2010 al Tribunalului Galati - Sectia comercială.
Definitivă si general obligatorie.
Pronuntată în sedinta publică din data de 28 aprilie 2011.
PRESEDINTELE CURTII CONSTITUTIONALE,
AUGUSTIN ZEGREAN
Magistrat-asistent,
Ioana Marilena Chiorean
HOTĂRÂRI ALE GUVERNULUI ROMÂNIEI
GUVERNUL ROMÂNIEI
pentru aprobarea amendamentului convenit prin scrisorile semnate la Bucuresti la 1 octombrie 2010 si la Washington la 9 decembrie 2010, între Guvernul României si Banca Internatională pentru Reconstructie si Dezvoltare, la Acordul de împrumut dintre România si Banca Internatională pentru Reconstructie si Dezvoltare privind finantarea Proiectului de diminuare a riscurilor în cazul producerii calamitătilor naturale si pregătirea pentru situatii de urgentă si la Acordul de asistentă financiară nerambursabilă dintre România si Banca Internatională pentru Reconstructie si Dezvoltare, actionând în calitate de agentie de implementare a Facilitătii Globale de Mediu, privind finantarea Proiectului de diminuare a riscurilor în cazul producerii calamitătilor naturale si pregătirea pentru situatii de urgentă, semnate la Bucuresti la 26 mai 2004
În temeiul art. 108 din Constitutia României, republicată, si al art. 5 alin. (2) din Legea nr. 389/2004 pentru ratificarea Acordului de împrumut dintre România si Banca Internatională pentru Reconstructie si Dezvoltare privind finantarea Proiectului de diminuare a riscurilor în cazul producerii calamitătilor naturale si pregătirea pentru situatii de urgentă si a Acordului de asistentă financiară nerambursabilă dintre România si Banca Internatională pentru Reconstructie si Dezvoltare, actionând în calitate de agentie de implementare a Facilitătii Globale de Mediu, privind finantarea Proiectului de diminuare a riscurilor în cazul producerii calamitătilor naturale si pregătirea pentru situatii de urgentă, semnate la Bucuresti la 26 mai 2004, cu modificările si completările ulterioare,
Guvernul României adoptă prezenta hotărâre.
Articol unic. - Se aprobă amendamentul convenit prin scrisorile*) semnate la Bucuresti la 1 octombrie 2010 si la Washington la 9 decembrie 2010, între Guvernul României, prin Ministerul Finantelor Publice, si Banca Internatională pentru Reconstructie si Dezvoltare, la Acordul de împrumut dintre România si Banca Internatională pentru Reconstructie si Dezvoltare privind finantarea Proiectului de diminuare a riscurilor în cazul producerii calamitătilor naturale si pregătirea pentru situatii de urgentă si la Acordul de asistentă financiară nerambursabilă dintre România si Banca Internatională pentru Reconstructie si Dezvoltare, actionând în calitate de agentie de implementare a Facilitătii Globale de Mediu, privind finantarea Proiectului de diminuare a riscurilor în cazul producerii calamitătilor naturale si pregătirea pentru situatii de urgentă, semnate la Bucuresti la 26 mai 2004, ratificate prin Legea nr. 389/2004, cu modificările si completările ulterioare.
PRIM-MINISTRU
EMIL BOC
Contrasemnează:
Ministrul finantelor publice,
Gheorghe Ialomitianu
Ministrul mediului si pădurilor,
László Borbély
Bucuresti, 16 iunie 2011.
Nr. 607.
*) Traducere.
ROMÂNIA
MINISTERUL FINANTELOR PUBLICE
Cabinet secretar de stat
Nr. 602.901
Str. Apolodor nr. 17,
sectorul 5, Bucuresti
Tel.:+021 319 97 39
Fax:+021 312 20 11
Bucuresti, 1 octombrie 2010
Banca Internatională pentru Reconstructie si Dezvoltare
Domnului Peter Harrold, director
Europa Centrală si Tările Baltice
Regiunea Europa si Asia Centrală
Ref.: Proiectul de diminuare a riscurilor în cazul producerii calamitătilor naturale si pregătirea pentru situatii de urgentă (împrumut nr. 4736-RO)
Acord de asistentă financiară nerambursabilă (TF 053472 RO)
Amendarea Acordului de împrumut si a Acordului de asistentă financiară nerambursabilă
Stimate domn,
Ne referim la Acordul de împrumut dintre România si Banca Internatională pentru Reconstructie si Dezvoltare, datat 26 mai 2004, cu amendamentele ulterioare.
În scopul accelerării implementării proiectului, precum si tinând seama de recomandările ultimei misiuni a Băncii Internationale pentru Reconstructie si Dezvoltare, la solicitarea Ministerului Mediului si Pădurilor (MMP) si a Agentiei Nationale pentru Resurse Minerale (ANRM), vă rugăm să binevoiti a fi de acord cu amendarea Acordului de împrumut si a celui de asistentă financiară nerambursabilă, după cum urmează:
1. Referitor la Acordul de împrumut:
- tabelul 1 din anexa 1 “Procedurile de tragere din împrumut” se modifică pentru a se citi după cum urmează:
“Categoria |
Suma (USD) |
% finantat din cheltuieli |
(1) Lucrări pentru: |
|
|
(b) partea C a proiectului |
66,215,354 |
78% |
(d) partea E a proiectului |
|
|
(iii) partea E.3 |
26,646 |
|
(2) Bunuri pentru: |
|
|
(b) partea C a proiectului |
239,000 |
75% |
(c) partea E a proiectului |
|
|
(iii) partea E.3 |
269,000 |
|
(3) Servicii tehnice |
0 |
|
(4) Servicii de consultantă, inclusiv audit si instruire pentru: |
|
75% |
(c) partea C a proiectului |
5,953,000 |
|
(d) partea E a proiectului |
|
|
(iii) partea E.3 |
172,000 |
|
(5) Costuri de operare pentru: |
|
75% |
(c)MMP -UMP |
2,085,000 |
|
(6) Nealocate pentru: |
|
|
(c) partea C a proiectului |
0 |
|
Total: |
74,960,000” |
|
Tabelul actualizat reflectă realocarea sumei de 4.367.354 USD de la categoria (6) “Nealocate” la categoria (1) “Lucrări”, pentru a permite realizarea celor două obiective: “Mărirea gradului de sigurantă a acumulării Dridu” -judetul Ialomita si “Punerea în sigurantă a nodului hidrotehnic Sânmihaiu Român” - judetul Timis, în cadrul componentei C “Inundatii si alunecări de teren”.
2. Referitor la Acordul de grant, ANRM a solicitat următoarele modificări ale anexei 1, “Trageri din grant”:
- suma de 50.000 USD va fi realocată de la categoria (5)(a) “Costuri de operare” pentru partea D a proiectului la categoria (1) “Bunuri”;
- suma de 30.000 USD va fi realocată de la categoria (5)(a) “Costuri de operare” pentru partea D a proiectului la categoria (4) “Instruire, seminare si vizite de instruire”;
- suma de 130.000 USD va fi realocată de la categoria (5)(a) “Costuri de operare” pentru partea D a proiectului la categoria (5)(b) “Costuri de operare” pentru partea E.4 a proiectului.
În speranta că veti răspunde solicitărilor noastre, asteptăm cu nerăbdare răspunsul dumneavoastră favorabil.
Cu stimă,
Bogdan Drăgoi,
secretar de stat
Cc: Mr. Frangois Rantrua,
director de tară
Reprezentanta Băncii Mondiale în România
BANCA MONDIALĂ |
Str. H-N.W. nr 1818 |
(202) 473-6048 |
Banca Internatională pentru Reconstructie si Dezvoltare |
Washington D.C. 20433 |
Adresă cablu: INTBAFRAD |
Asociatia de Dezvoltare Internatională |
SUA |
Adresă cablu: INDEVAS |
9 decembrie 2010
Excelentei Sale Gheorghe Ialomitianu,
ministrul finantelor publice
Ministerul Finantelor Publice
Bucuresti, România
Proiectul de diminuare a riscurilor si pregătirea pentru situatii de urgentă (DRPSU) (împrumutul nr. 4736 RO) si asistenta financiară nerambursabilă din Fondul FGM TF053472 RO
Realocarea sumelor din împrumut si din fond
Stimate domnule ministru,
Ca urmare a scrisorii dumneavoastră din 1 octombrie 2010, prin care ne solicitati să realocăm sumele din împrumutul si fondul mentionate mai sus, îmi face plăcere să vă informez că Banca Internatională pentru Reconstructie si Dezvoltare (Banca) este de acord cu cererea dumneavoastră.
Prin urmare, Banca realocă prin prezenta: (i) sumele din împrumut trecute în tabel la sectiunea 1 din anexa 1 din Contractul de împrumut dintre România si Bancă din data de 26 mai 2004; si (ii) sumele din Fond trecute în tabel la sectiunea 1 din anexa 1 la Contractul de fond FGM dintre România si Bancă din data de 26 mai 2004.
Tabelele revizuite cu sumele realocate sunt prezentate în anexa la prezenta scrisoare.
Cu stimă,
Peter Harrold,
director
Directia Europa Centrală si Tările Baltice
Regiunea Europa si Asia Centrală
Cc: Excelentei Sale Lâszlo Borbely,
ministrul mediului si pădurilor
Bucuresti, România
Domnului Alexandru Pătruti,
presedintele Agentiei Nationale pentru Resurse Minerale
Bucuresti, România
Domnului Bogdan Drăgoi,
secretar de stat Ministerul Finantelor Publice
Bucuresti, România
Doamnei Angela Carabas,
director general Ministerul Finantelor Publice
Bucuresti, România
Domnului Ruud Treffers,
director executiv
Banca Mondială
ANEXA
PROGRAMUL 1
Tragerea sumelor din împrumut
1. Tabelul de mai jos prezintă detaliat categoriile de articole care vor fi finantate din sumele din împrumut, alocarea sumelor lin împrumut la fiecare categorie si procentul maxim de cheltuieli pentru articolele care vor fi finantate din fiecare categorie:
Categoria |
Suma din împrumut alocată (exprimată în dolari) |
% din cheltuielile ce vor fi finantate |
(1) Lucrări pentru: |
|
100% din cheltuielile externe si 78% din cheltuielile interne (care au avut loc înainte de 7 martie 2007) si 78% din toate cheltuielile ulterioare |
(a) partea B din proiect |
47.888.000 |
|
(b) partea C din proiect |
66.215.354 |
|
(c) partea D din proiect |
2.883.000 |
|
(d) partea E din proiect |
|
|
(i) partea E.1 |
0 |
|
(ii) partea E.2 |
19.000 |
|
(iii) partea E.3 |
26.646 |
|
(2) Bunuri pentru: |
|
|
(a) partea A din proiect (b) partea C din proiect (c) partea E din proiect |
8.904.000 239.000 |
100% din cheltuielile externe si 100% din cheltuielile interne (pret loco de fabrică) si 75% din cheltuielile interne pentru alte articole procurate intern (care au avut loc înainte de 7 martie 2007) si 75% din toate cheltuielile ulterioare |
(i) partea E.1 |
69.091 |
|
(ii) partea E.2 |
235.000 |
|
(iii) partea E.3 |
269.000 |
|
(iv) partea E.4 |
23.000 |
|
(d) partea E din proiect |
1.700.000 |
|
(3) Servicii tehnice pentru partea C.5 din proiect |
0 |
100% din cheltuielile externe si 75% din cheltuielile interne |
(4) Serviciile de consultantă, inclusiv audit si instruire: |
|
75% din cheltuieli pentru consultantii locali si 85% din cheltuieli pentru consultantii străini |
(a) partea A din proiect |
3.300.000 |
|
(b) partea B din proiect |
6.086.000 |
|
(c) partea C din proiect |
5.953.000 |
|
(d) partea E din proiect |
|
|
(i) partea E.1 |
100.000 |
|
(ii) partea E.2 |
2.372.000 |
|
(iii) partea E.3 |
172.000 |
|
(e) partea D din proiect |
550.000 |
|
(5) Costuri de operare pentru: |
|
|
(a) UMP MAI |
100.909 |
75% |
(b) UMP MTCT |
328.000 |
75% |
(c) UMP MMAP |
2.085.000 |
75% |
(d)UMPANRM |
482.000 |
75% |
(6) Nealocate pentru: |
|
|
(a) partea A din proiect |
0 |
|
(b) partea B din proiect |
0 |
|
(c) partea C din proiect |
0 |
|
(d) partea D din proiect |
0 |
|
TOTAL: |
150.000.000 |
|
ANEXA 1
Tragerea sumelor din Fondul FGM
1. Tabelul de mai jos prezintă detaliat categoriile de articole care vor fi finantate din asistenta financiară nerambursabilă din Fondul FGM, alocarea sumelor din asistenta financiară nerambursabilă din Fondul FGM la flecare categorie si procentul maxim de cheltuieli pentru articolele care vor fi finantate din fiecare categorie:
Categoria |
Suma alocată din fond (exprimată în dolari) |
% din cheltuielile ce vor fi finantate |
(1) Bunuri |
1.200.000 |
100% din cheltuielile externe si 100% din cheltuielile interne (pret loco de fabrică) si 75% din cheltuielile interne pentru alte articole procurate intern |
(2) Lucrări |
2.700.000 |
100% din cheltuielile externe si 78% din cheltuielile interne |
(3) Servicii de consultantă |
1.600.000 |
75% din cheltuieli pentru consultanti locali si 85% din cheltuieli pentru consultanti străini |
(4) Instruire, ateliere de lucru si vizite de studiu |
360.000 |
100% |
(5) Costuri de operare pentru: |
|
|
(a) partea D din proiect |
0 |
75% |
(b) partea E.4 din proiect |
770.000 |
75% |
(6) Nealocate |
370.000 |
|
TOTAL: |
7.000.000 |
|
Distribuire: România DL, personal sector ECSSD, personal sector ECSQ, loa-eca, FINCR ECA, IRIS
GUVERNUL ROMÂNIEI
pentru modificarea si completarea anexei nr. 14 la Hotărârea Guvernului nr. 974/2002 privind atestarea domeniului public al judetului Alba, precum si al municipiilor, oraselor si comunelor din judetul Alba
În temeiul art. 108 din Constitutia României, republicată, si al art. 21 alin. (3) din Legea nr. 213/1998 privind proprietatea publică si regimul juridic al acesteia, cu modificările si completările ulterioare,
Guvernul României adoptă prezenta hotărâre.
Articol unic. - Anexa nr. 14 “Inventarul bunurilor care apartin domeniului public al comunei Almasu Mare” la Hotărârea Guvernului nr. 974/2002 privind atestarea domeniului public al judetului Alba, precum si al municipiilor, oraselor si comunelor din judetul Alba, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 701 si 701 bis din 25 septembrie 2002, cu modificările si completările ulterioare, se modifică si se completează după cum urmează:
a) la sectiunea I “Bunuri imobile”, la pozitia nr. 21, coloana 2 va avea următorul cuprins: “drum de exploatatie agricolă”, coloana 3 va avea următorul cuprins: “Porneste de la imobilul cu nr. 76 - colonia Albini, construit din pământ, lungime 8 km, lătime 5 m”, iar coloana 4 va avea următorul cuprins: “1905”;
b) la sectiunea I “Bunuri imobile”, după pozitia nr. 81 se introduce o nouă pozitie, pozitia nr. 82, potrivit anexei care face parte integrantă din prezenta hotărâre.
PRIM-MINISTRU
EMIL BOC
Contrasemnează:
Ministrul administratiei si internelor,
Constantin-Traian Igas
Bucuresti, 16 iunie 2011.
Nr. 621.
ANEXĂ
SECTIUNEA 1Bunuri imobile |
||||||
Nr. crt. |
Codul de clasificare |
Denumirea bunului |
Elemente de identificare |
Anul dobândirii sau, după caz, al dării în folosintă |
Valoarea de inventar - lei - |
Situatia juridică actuală |
0 |
1 |
2 |
3 |
4 |
5 |
6 |
82 |
|
Scoală generală cu clasele I-VIII + Grădinită cu program normal si anexe gospodăresti, Almasu Mare - Centru, nr.238 |
Suprafată = 305 m2, vecini: la nord - Crisan Pastiu, la sud - Carabet Gheorghe, la est - DJ 705D, la vest -drum vicinal |
2004 |
355.000 |
Domeniul public al comunei Almasu Mare, potrivit Hotărârii Consiliului local nr. 10/2011 |
GUVERNUL ROMÂNIEI
pentru modificarea si completarea anexei nr. 83 la Hotărârea Guvernului nr. 1.347/2001 privind atestarea domeniului public al judetului Bacău, precum si al municipiilor, oraselor si comunelor din judetul Bacău
În temeiul art. 108 din Constitutia României, republicată, si al art. 21 alin. (3) din Legea nr. 213/1998 privind proprietatea publică si regimul juridic al acesteia, cu modificările si completările ulterioare,
Guvernul României adoptă prezenta hotărâre.
Articol unic. - Anexa nr. 83 “Inventarul bunurilor care apartin domeniului public al comunei Traian” la Hotărârea Guvernului nr. 1.347/2001 privind atestarea domeniului public al judetului Bacău, precum si al municipiilor, oraselor si comunelor din judetul Bacău, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 305 si 305 bis din 9 mai 2002, cu modificările si completările ulterioare, se modifică si se completează după cum urmează:
a) la sectiunea I “Bunuri imobile” se abrogă pozitia nr. 162;
b) la sectiunea I “Bunuri imobile” se modifică următoarele pozitii:
- la pozitia nr. 46, coloana 3 va avea următorul cuprins: “Drum pietruit în Traian, tine de la DN 2F până la DE 1309/100, S = 1.560 mp, L = 260 m, I = 6 m”;
- la pozitia nr. 139, coloana 3 va avea următorul cuprins: “Clădire primărie pe terenul aferent P 815, S = 1.356 mp”;
- la pozitia nr. 155, coloana 3 va avea următorul cuprins: “Teren sport P-1309/26/1, S = 7.140 mp”;
c) la sectiunea I “Bunuri imobile”, după pozitia nr. 178 se introduc 17 noi pozitii, pozitiile nr. 179-195, potrivit anexei care face parte integrantă din prezenta hotărâre.
PRIM-MINISTRU
EMIL BOC
Contrasemnează:
Ministrul administratiei si internelor,
Constantin-Traian Igas
Bucuresti, 16 iunie 2011.
Nr. 622.
ANEXA
Completări la Inventarul bunurilor care apartin domeniului public al comunei Traian
Nr. crt. |
Codul de clasificare |
Denumirea bunului |
Elemente de identificare |
Anul dobândirii sau, după caz, al dării în folosintă |
Valoarea de inventar - lei - |
Situatia juridică actuală Denumire act proprietate sau alte acte doveditoare |
0 |
1 |
2 |
3 |
4 |
5 |
6 |
179 |
1.3.7.1. |
DE 1157/1 |
Drum asfaltat în Traian, care face legătura între DC si cimitirul Traian, L = 342 m, I = 4 m |
2010 |
187.766 |
Domeniul public al comunei Traian, potrivit Hotărârii Consiliului local nr. 15/2011 |
180 |
1.3.7.1. |
DE 1061 |
Drum pietruit în Zăpodia, care face legătura între DJ 141 Asi DC 1084, L = 563 m, I = 4 m |
2010 |
- |
Domeniul public al comunei Traian, potrivit Hotărârii Consiliului local nr. 15/2011 |
181 |
1.3.7.1. |
DE 1115/190 |
Drum pietruit în Traian, care face legătura între DC 1084 si DC 19, L= 1.835 m, l = 4m |
2010 |
- |
Domeniul public al comunei Traian, potrivit Hotărârii Consiliului local nr. 15/2011 |
182 |
1.3.7.1. |
DE 143 |
Drum de pământ care face legătura între DC 18 si DE 142, L = 581 m, l = 4m |
2010 |
- |
Domeniul public al comunei Traian, potrivit Hotărârii Consiliului local nr. 15/2011 |
183 |
1.3.7.1. |
DE 193/100/6 |
Drum de pământ în Hertioana-Răzesi, care face legătura între DE 143 si DE 195/300, L = 579 m, l = 4 m |
2010 |
|
Domeniul public al comunei Traian, potrivit Hotărârii Consiliului local nr. 15/2011 |
184 |
1.3.7.1. |
DE 195/300 |
Drum de pământ în Hertioana- Răzesi, care face legătura între DE 193/100/6 si Vie EUGPROD, L = 260 m, l = 4 m |
2010 |
- |
Domeniul public al comunei Traian, potrivit Hotărârii Consiliului local nr. 15/2011 |
185 |
1.3.7.1. |
DE 1182 |
Drum de pământ în Traian, care face legătura între DJ 207D si DE 1.179, L = 1.239 m” |
2010 |
- |
Domeniul public al comunei Traian, potrivit Hotărârii Consiliului local nr. 15/2011 |
186 |
1.3.7.1. |
DE 1179 |
Drum de pământ care face legătura între DJ 207 D si DE 1234, L = 717 m, l = 4m |
2010 |
- |
Domeniul public al comunei Traian, potrivit Hotărârii Consiliului local nr. 15/2011 |
187 |
1.3.7.1. |
DE 1234 |
Drum de pământ care face legătura între DE 1179siDN2F, L = 948 m, l =4 m |
2010 |
- |
Domeniul public al comunei Traian, potrivit Hotărârii Consiliului local nr. 15/2011 |
188 |
1.3.7.1. |
DE 1309/100 |
Drum pietruit în Traian, tine de la familia Blaj până la terenul de sport, S = 3.900 mp, L = 650 m, l = 6 m |
2010 |
|
Domeniul public al comunei Traian, potrivit Hotărârii Consiliului local nr. 15/2011 |
189 |
1.3.7.1. |
DE 1045/39 |
Drum pietruit în Zapodia, tine din DN 2F până la DJ 241 A, S = 4.140 mp, L = 690 m, l = 6 m |
2010 |
- |
Domeniul public al comunei Traian, potrivit Hotărârii Consiliului local nr. 15/2011 |
190 |
1.3.7.1. |
|
Drum sătesc La Mandei 433, L = 470 m, l = 6 m |
- |
- |
Domeniul public al comunei Traian, potrivit Hotărârii Consiliului local nr. 15/2011 |
191 |
|
Teren Traian Punct de colectare a deseurilor menajere, S = 33 mp |
S = 33mp.PS 1221/1 |
2008 |
- |
Domeniul public al comunei Traian, potrivit Hotărârii Consiliului local nr. 15/2011 |
192 |
|
Teren Hertioana Punct de colectare a deseurilor menajere, S = 33 mp |
S = 33mp.PS 1146/1 |
2008 |
- |
Domeniul public al comunei Traian, potrivit Hotărârii Consiliului local nr. 15/2011 |
193 |
|
Teren Bogdănesti Punct de colectare a deseurilor menajere, S = 33 mp |
S = 33 mp, PS 759/1 |
2008 |
- |
Domeniul public al comunei Traian, potrivit Hotărârii Consiliului local nr. 15/2011 |
194 |
|
Teren Zapodia Punct de colectare a deseurilor menajere, S = 33 mp |
S = 33mp.PS 1337/1 |
2008 |
- |
Domeniul public al comunei Traian, potrivit Hotărârii Consiliului Local nr. 15/2011 |
195 |
|
Teren pentru statia de epurare Traian |
S = 1.000 mp, nr. cadastral 60.449 |
2010 |
40.000 |
Domeniul public al comunei Traian, potrivit Hotărârii Consiliului local nr. 15/2011 |
MINISTERUL SĂNĂTĂTII
privind actualizarea tarifelor pentru analizele de laborator efectuate de către Institutul National de Hematologie Transfuzională si reteaua de transfuzie sanguină
Văzând Referatul de aprobare al Directiei generale economice nr. Cs.A. 7.088,
în temeiul prevederilor art. 28 alin. (2) si (3) din Legea nr. 282/2005 privind organizarea activitătii de transfuzie sanguină, donarea de sânge si componente sanguine de origine umană, precum si asigurarea calitătii si securitătii sanitare, în vederea utilizării lor terapeutice, cu modificările si completările ulterioare, si ale art. 7 alin. (4) din Hotărârea Guvernului nr. 144/2010 privind organizarea si functionarea Ministerului Sănătătii, cu modificările si completările ulterioare,
ministrul sănătătii emite următorul ordin:
Art. 1. - Se aprobă actualizarea tarifelor pentru analizele de laborator efectuate de către Institutul National de Hematologie Transfuzională si reteaua de transfuzie sanguină, potrivit anexei care face parte integrantă din prezentul ordin.
Art. 2. - La data intrării în vigoare a prezentului ordin se abrogă ordinul ministrului sănătătii publice privind stabilirea tarifelor pentru analizele de laborator efectuate de către Institutul National de Hematologie Transfuzională si reteaua de transfuzie sanguină.
Art. 3. - Institutul National de Hematologie Transfuzională si centrele de transfuzie sanguină judetene si al municipiului Bucuresti vor duce la îndeplinire prevederile prezentului ordin.
Art. 4. - Prezentul ordin se publică în Monitorul Oficial al României, Partea I.
Ministrul sănătătii,
Cseke Attila
Bucuresti, 22 iunie 2011.
Nr. 1.057.
ANEXA
TARIFELE
pentru analizele de laborator efectuate de către Institutul National de Hematologie Transfuzională si reteaua de transfuzie sanguină
I. Laborator imunohematologie
|
|
lei |
Nr. crt. |
Denumirea prestatiei |
Tariful propus |
1. |
Precizare grup OAB |
102 |
2. |
Determinări grupe OAB |
32 |
3. |
Determinare factor Rh(D) |
44 |
4. |
Fenotipare eritrocitară Rh/k |
61 |
5. |
Alte fenotipuri eritrocitare(MN, JK, FY, Ss, P, Le, P) |
61 |
6. |
Test Coombs direct polispecific |
23 |
7. |
Test Coombs direct monospecific |
55 |
8. |
Test Coombs indirect |
48 |
9. |
Depistaj anticorpi iregulari |
180 |
10. |
Titrare anticorpi imuni [anti Rh(D)] 1-2 tehnici 6-12 trepte |
288 |
11. |
Titrare anticorpi anti- A/anti-B 1-2 tehnici 6-12 trepte |
288 |
12. |
Identificare anticorpi iregulari (bolnavi, gravide + 3 tehnici x 10 esantioane) |
320 |
13. |
Precizare factor Rh(D) |
32 |
14. |
Proba de compatibilitate (3 tehnici/1 probă) |
95 |
15. |
Test HAM |
52 |
16. |
Hemolizine (Acide/Bifazice) |
80 |
17. |
Aglutinine la rece |
115 |
18. |
Grup OAB (D)TCd nou-născuti |
24 |
19. |
Confirmare Rh (D) negative |
55 |
II. Laborator diagnostic, tratament si profilaxie talasemie transfuzii ambulatorii
Nr. crt. |
Denumirea prestatiei |
Tarif |
1. |
Electroforeza hemoglobina |
41 |
2. |
Hemoleucograma |
25 |
3. |
VSH |
3 |
4. |
Sângerare |
6 |
Nr. crt |
Denumirea prestatiei |
Tariful propus |
1. |
HLA-B27 |
60 |
2. |
HLA- A |
127 |
3. |
HLA-B |
217 |
4. |
HLA-DRB1 |
128 |
5. |
HLA-DQB1/DQA1 |
137 |
6. |
Atc.Anti-leucocitari |
66 |
7. |
Cross-match |
37 |
8. |
Allo-anticorpi anti-trombocitari |
404 |
9. |
Auto-anticorpi anti-trombocitari |
792 |
10. |
Mutatii lant (3-globulina |
327 |
11. |
Mutatii lant a-globulina |
367 |
12. |
Mutatii hemocromatoza |
313 |
13. |
HLA- ABC |
687 |
14. |
HLA-DRB1/DQB1 |
260 |
15. |
HLA- ABDR |
687 |
16. |
HLA-C |
127 |
17. |
ASLO |
26 |
18. |
Factor reumatoid |
16 |
19. |
Proteina “C” reactivă |
18 |
20. |
Fibrinogen |
9 |
21. |
Crioglobuline |
26 |
22. |
Test autohemoliză |
44 |
23. |
Rezistentă osmotică eritrocitară |
46 |
24. |
Dozare G6-PD |
80 |
25. |
Dozare IgG, A, M |
60 |
IV. Laborator diagnostic si tratament diateze hemoragice
Nr. crt. |
Denumirea prestatiei |
Tarif |
1. |
Agregare la collagen/epidermina |
227 |
2. |
Agregare la collagen/ADP |
227 |
3. |
Timp de protrombină (Quick) |
14 |
4. |
Timp de protrombină partial activată |
40 |
5. |
Factor VIII |
100 |
6. |
Factor IX |
100 |
7. |
Factor X |
100 |
8. |
Factor XI |
100 |
9. |
Factor XII |
100 |
10. |
Factor II |
100 |
11. |
Factor V |
100 |
12. |
Factor VII |
100 |
13. |
Fibrinogen |
22 |
14. |
BC Von Willebrand |
84 |
15. |
Von Willebrand antigen |
167 |
16. |
Proteina S |
125 |
17. |
Antitrombina III |
24 |
18. |
Proteina C |
24 |
19. |
Timp de trombină |
17 |
20. |
Anticoagulant lupic (screening + confirmare) |
40 |
21. |
Factor V Leiden |
70 |
V. Laborator biochimie
Nr. crt. |
Denumirea prestatiei |
Tarif |
1. |
Albumina |
7 |
2. |
Glicemie (glucoza) |
7 |
3. |
Uree |
7 |
4. |
Creatinina |
7 |
5. |
Acid uric |
7 |
6. |
Calcemie |
7 |
7. |
Transaminaza GOT |
7 |
8. |
Transaminaza GPT |
7 |
9. |
Fosfataza alcalină |
7 |
10. |
LDH |
7 |
11. |
Amilaza |
7 |
12. |
GGT (gama-glutamiltransferaza) |
7 |
13. |
Colesterol |
7 |
14. |
Trigliceride |
7 |
15. |
Proteina totală |
7 |
16. |
Natriu (sodiu) |
7 |
17. |
Magneziu |
7 |
18. |
Fier |
7 |
19. |
Kaliu (potasiu) |
7 |
20. |
Clor |
7 |
21. |
Bilirubina |
9,50 |
22. |
TIBC |
13 |
23. |
HDL colesterol |
15,5 |
24. |
Sumar de urină |
4,5 |
VI. Laborator microproductie
|
Denumirea prestatiei |
Tariful propus |
Tromboplastina |
|
6 |
VII. Laborator central de referintă pentru viroze transmise prin sânge
Nr. crt. |
Denumirea prestatiei |
Tariful propus |
1. |
Test EIA pentru detectia simultană a antigenului HIV si a anticorpilor anti-HIV 1/2 |
22 |
2. |
Test EIA pentru detectia antigenului HIV-1 |
62 |
3. |
Test IMUNOBLOT pentru confirmarea infectiei cu HIV-1 sau HIV-2 |
339 |
4. |
Test EIA pentru detectia AgHBs |
23 |
5. |
Test de confirmare a detectiei AgHBs prin EIA |
67 |
6. |
Test EIA pentru detectia anticorpilor anti-HBc |
41 |
7. |
Test EIA pentru determinarea cantitativă a anticorpilor anti-HBs |
31 |
8. |
Test EIA pentru detectia antigenului Hbe |
56 |
9. |
Test EIA pentru detectia anticorpilor anti-HBe |
56 |
10. |
Test EIA pentru detectia anticorpilor anti-HTLV I/II |
46 |
11. |
Test IMUNOBLOT pentru confirmarea infectiei cu HTLV-I sau HTLV-II |
498 |
12. |
Test EIA pentru detectia simultană a antigenului HCV si a anticorpilor anti-HCV |
59 |
13. |
Test IMUNOBLOT pentru confirmarea infectiei cu HCV |
406 |
14. |
Test EIA pentru detectia anticorpilor anti-HAV IgM |
74 |
15. |
Test EIA pentru detectia anticorpilor anti-HAV totali |
40 |
16. |
Test EIA pentru detectia a-fetoproteinei (AFP) |
72 |
17. |
Test EIA pentru detectie markeri tumorali: CEA |
75 |
18. |
Test EIA pentru detectie markeri tumorali: CA 125 |
83 |
19. |
Test EIA pentru detectie markeri tumorali: CA 15-3 |
83 |
20. |
Test EIA pentru detectie markeri tumorali: CA 19-9 |
83 |
21. |
Test EIA pentru detectia anticorpilor anti-Treponema pallidum (sifilis) |
18 |
22. |
Test IMUNOBLOT pentru confirmarea prezentei anticorpilor anti-Treponema pallidum (sifilis) |
406 |
23. |
Test RPR Carbon pentru detectia anticorpilor anti-Treponema pallidum (sifilis) |
5 |
![]() |
![]() |
Copyright 1998-2024 DSC.NET All rights reserved. |