Intrebare :
care este distanta minima care trebuie sa existe intre casa mea si gardul vecinului, in cazul in care pana in prezent nu a existat un gard intre noi, si ce ar trebui sa fac, intrucat vecinul si-a construit cocina de porci lipita de casa mea(fara ca el sa-si mai construiasca zid)?
Cine a intrebat : margareta petcu
Data intrebarii : 2013-11-07
Raspuns
Codul civil zice ca 19 decimetri. Adica 1,9 metri. Alte reglementari tehnice, cum ar fi normele de protectie impotriva incendiilor vorbesc de 3 metri, ca sa poata intra popierii cu masina in caz de incendiu. Adica situatie este usor complicata si se analizeaza in functie de amplasament, regimul cladirilor din zona, caracterul urbajn sau rural al localitatii, etc, etc. Adica "specialistul" (arhitect) si primaria locala stabilesc cum trebuie sa fie lucrurile in functie de norme si criterii de urbanism.
Teoretic, nimeni nu are voie sa construiasca ceva pe limita de proprietate fara acordul notarial al vecinului, dar ... iar, totul se analizeaza la "obiect", in functie de situatia locala. Poate ca si casa dvs. este pe "hotar" de ... 50 de ani si atunci si vecinul are drepturi.
Cu stima, Arh. Dicu-Sava Cristian
<<< Inapoi