Intrebare :
Viitorul sot doreste sa cumpere prin Prima Casa un apartament pe numele sau inainte de casatorie. Am inteles din raspunsurile date altora pe site ca nu voi avea drept la aceast apartament dupa casatorie, dar acest lucru este valabil chiar daca am si eu venituri si voi contribui la plata ratei lunare? Mentionez ca venitul meu este mai mic dar sigur(pe o perioada de cel putin 10 ani), avand un post castigat prin concurs pe o durata nedeterminata, iar el lucreaza prin contracte pe o durata determinata. Dupa casatorie, voi avea vreun drept asupra apartamentului in cazul unui deces sau divort?
Cine a intrebat : T,V
Data intrebarii : 2013-04-26
Raspuns
Chestiunea este delicata.
1. Conform legislatiei acuale bunurile obtinute inaitea casatoriei nu intra la partaj (in caz de divort) sau la mostenire (de catre sotie).
2. Dar .... in ambele situatii un avocat poate demonstra in instanta (adica proces),cu ACTE (state de plata, dovezi de venituri) care a fost aportul fiecarui sot, pana la achitarea apartamentului. Instantele accepta si iau in considerare aceste acte si chiar munca "casnica" a sotiei (spalat, calcat, gatit etc.)
3. Dar ..., un astfel de proces este (din punctul meu de vedere), un adevarat circ ! Daca domnul nu achita integral apartamentul inainte de casatorie, normal ar fi ca el sa fie pe numele ambilor soti, adica sa plateasca avansul dupa casatorie.
Cu stima, DscLex
<<< Inapoi