Intrebare :
Buna ziua, in blocul nostru s-au inchis caloriferele de pe casa scarii si din uscatorii, pentru a reduce costurile la caldura. In situatia in care avem 2 apt. cu centrala de apartament, unul situat la etajul 3 si altul la ultimul etaj, 6, va rog sa-mi spuneti cum sa calculez pt cele 2 apt. cota parte de contributie la caldura. Pina la aceasta operatie, fiecare platea cota parte din valoarea caldurii de pe casa scarii. Acum, cel de la etajul 6 spune ca el este cap coloana si nu trec tevi prin apt lui si nu are de ce sa mai plateasca, mai ales ca s-au inchis caloriferele pe casa scarii, iar prin ap. celui de la etajul 3, trec coloanele de incalzire ce fac legatura intre et. 2 si 4. Ambele apt. au confirmare de debransare de la RADET. Va multumesc anticipat pentru raspuns.
Cine a intrebat : adm. Constantinescu
Data intrebarii : 2013-11-29
Raspuns
In mod normal la calculul caldurii trebuie luata in considerare si suprafata radianta a coloanelor din apartamente, nu numai caloriferele si coloanele din "partile comune": casa scarii, spalatori, uscatorii, ghena gunoi, etc.

1. Daca coloana de incalzire de la casa scarii a fost inchisa in subsol si nici o parte comuna nu mai este incalzita, atunci nimeni nu mai plateste nimic pt. partile comune.
2. Daca ati inchis doar caloriferele, coloana radiaza caldura ce trebuie calculata si distribuita pe apartamente.

Daca ne aflam in cazu1 1, proprietarul de la 6 nu mai plateste nimic. Daca ne aflam in cazul 2, proprietarii de la 3 si 6 platesc o cota din caldura radiata de coloana pe casa scarii.
Cu stima, Arh. Dicu-Sava Cristian
<<< Inapoi