Intrebare :
Locuiesc la parterul unui bloc si nu am balcon din constructie. In anul 1990 mi-am construit (fara autorizatie, ca asa era pe atunci) un balcon inchis ca suprafata cat balcoanele de la etaj (cu intrare din afara, deoarece nu am vrut sa sparg peretele ca sa periclitez structura de rezistenta a blocului). Langa acest balcon am o ingraditura de metal cu plasa de sarma, cu acoperis de carton ondulat, lata cat trotuarul si lunga cat peretele camerei. Un vecin, tot de a parte, si-a construit si el un balcon inchis asemanator cu al meu. Am aflat ca daca constructiile au mai mult de 20 de ani, au intrat in legalitate. Este adevarat?
Cine a intrebat : Ungureanu Vasile
Data intrebarii : 2010-09-06
Raspuns
NU este adevarat.
1. Blocul/condominul este o speciala de proprietate.
Terenul aflat in proprietatea indiviza a proprietarilor de apartamente este strict delimitat. Mai intai trebuie sa aflati cati "60" sau "80" de centimetri de la fatada blocului la PARTER, au fost alocati atunci cand s-au facut actele de proprietate. Acea suprafata, aflata in dreptul apartamentului dvs. NU va apartine decat in proportie de x% conform cotei de proprietate indiviza alocata apartamentului dvs.
2. NU puteti construi pe acel teren decat cu acordul tuturor proprietarilor din bloc !
3. Daca ati depasit limita proprietatii blocului asupra terenului, inseamna ca ati intrat cu constructia in domeniul public, care este proprietatea Statului si este administrat de Primaria din Iasi.
5. Intrare in legalitate presupune: constructie in limita terenului alocar blocului, acordul notarial al tuturor propietarilor din bloc, proiect, Cerificat de Urbanism si Autorizatie de Constructie.
6. Ceam mai "delicata" chestie o sa fie modificarea cotei de proprietate indiviza a tuturor proprietarilor din bloc !!!
Cu stima, Arh.Dicu-Sava Cristian
<<< Inapoi